Съветът за електронни медии допусна до изслушване и шестимата кандидати за генерален директор на Българското национално радио, съобщи общественото радио.

Това са Антон Митов, Андон Балтаков, Александър Велев, Митко Димитров, Даниела Манолова и Жени Гаджалова.

Председателят на СЕМ София Владимирова заяви, че професионалната, управленска и организационна компетентност на кандидатите е доказана в техните документи.

Изслушванията ще се проведат на 20-и и 21-ви януари, а изборът ще бъде на 22-ри.

Новият генерален директор на БНР става ясен на 22 януари

Новият генерален директор на БНР става ясен на 22 януари

кандидатите могат да подават документи до 5 декември

От Съвета за електронни медии заявиха, че ще държат на вижданията на кандидатите за финансирането на БНР като обществена медия.

Съветът за електронни медии трябва да разгледа на днешното си заседание и промени в Закона за радиото и телевизията, внесени от депутати от БСП, които засягат финансирането на Българското национално радио и Българската национална телевизия.

СЕМ ще разгледа и доклад на специализираната си администрация по внесения на 5 декември миналата година от Антон Кутев и група депутати от БСП проект за промени в Закона за радиото и телевизията. С него се предлага нов модел на финансиране на обществените медии, а именно субсидия от държавния бюджет в размер на 1,5 промила от БВП.

Подчертава се, че моделът на финансиране не може да е базиран на такса от потребителя, която, на практика, е неприложима по начина, по който е заложена през 1998 г. Вносителите настояват най-сетне да бъде конституиран фонд "Радио и телевизия" и именно към него да се превеждат публичните средства. Със специална разпоредба се задължава СЕМ до края на 2020 г. да определи състава на Фонда.

СЕМ единодушно освободи Светослав Костов

СЕМ единодушно освободи Светослав Костов

Антон Митов застава временно на поста генерален директор на БНР

Припомняме, че на 13 септември, Българското национално радио спря за 5 часа, заради което по-късно беше разпоредена проверка от главния прокурор Сотир Цацаров.

На 16 септември генералният директор Светослав Костов обясни, че спирането на програма "Хоризонт" на БНР се е наложило заради възникнал сериозен технически проблем. От съобщението на прокуратурата стана ясно, че техническо лице е обвинено за спирането на БНР. При последвалата проверка обаче беше установено, че не се е налагала профилактика на БНР.

На свое извънредно заседание на 27 септември СЕМ обсъди ситуацията в БНР. Членовете на медийния регулатор тогава дадоха срок на генералния директор на БНР Светослав Костов да си подаде оставката до края на следващата седмица от това извънредно заседание. И решиха, че в противен случай на редовното си заседание в седмицата между 7 и 11 октомври СЕМ ще обсъди откриването на процедура за предсрочно прекратяване на мандата на Костов.

Светослав Костов тогава обяви, че няма да подаде оставка.

Две глоби за 27 000 лв. от СЕМ за БНР

Две глоби за 27 000 лв. от СЕМ за БНР

Максимална е глобата за нарушението гарантиране правото на информация

Припомняме, че депутатите единодушно решиха Сметната палата да направи одит в БНР.

В парламента бе създадена временна комисия за спирането на БНР. Идеята за такава комисия дойде от левицата.

От СЕМ сезираха и прокуратурата по случая, а ДАНС, СЕМ и КРС започнаха проверка на радиото по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. По-късно бе обявено, че ДАНС е приключила с работата си там. Резултат от прокуратурата все още няма, въпреки че главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не се е налагало профилактика на БНР.

Съветът за електронни медии е наложи на БНР санкции в размер на 7000 лева заради нарушаване на индивидуалната лицензия и 20 000 лева за нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация.

След това от БНР заявиха, че ще обжалват глобите.