•Министерството на енергетиката опровергава: ТЕЦ-ът няма нищо общо с обгазяването

ТЕЦ Марица Членовете на Областната комисия по бедствия аварии и катастрофи в Стара Загора се обединиха около становището, че обгазяването на града на 2 юни и 6 август е резултат предимно от производствената дейност на големите топлоцентрали в енергийния комплекс “Марица изток” и изхвърлените от тях димни газове в атмосферата.

Всеки час, само един от блоковете на централите в ТЕЦ “Марица изток” изхвърля в атмосферата между 5 и 6 тона серен диоксид. Това заяви пред БНР инж. Пенка Начев, директор на Регионалната инспекция по околна среда.

Автоматичната станция в Стара Загора е отчела повишени стойности на серен диоксид освен на 2 юни и 6 август, още 6 пъти през последните два месеца, но обгазяването не е усетено от населението в областта.

В РИОС и областната администрация нямат оплаквания от Гърция и Турция за трансгранично замърсяване от дейността на централите, какъвто би било логично да има от цитираните факти.

Изследването на ХЕИ също не показва превишаване на средно денонощния алармен праг от 125 милиграма на кубичен метър.

От Растителна защита на заседанието на Областната комисия по бедствия аварии и катастрофи, че за първи път от десетилетия са се появили масови заболявания по растенията.

Областната комисия по бедствия аварии и катастрофи е поискала от Института по метеорология и хидрология спътникови снимки от деня на обгазяването, за да бъде изработен модел, който ще помогне за идентифицирането на причинителя на обгазявания на региона.

Становището на областната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи в града е, че обгазяването на Стара Загора със серен диоксид на 6 август се дължи на производствената и битова дейност на хората в региона.

Пред БНР заместник-областният управител Данчо Данев каза, че днес ще изпрати писмо до министър Николай Свинаров, в което ще настоява за съдействието му за откриване на източника на замърсяването.
Припомняме, че министър Свинаров в събота – 7 август, съобщи, че знаел кой е замърсителят, отричайки това да е полигонът в Змеево.