В "Росенец" е организиран Dogan Saray Beach Festival, като събитието се организира в социалните мрежи и е под надслов "Искаме Доган да уволни Борисов", съобщава БНР.

"Ще започнем с 10-минутна оборка. Там има нахвърлени камъни. Нахвърлили са ги, за да могат да ограничат достъпа на плажуващите. Ще направим една пирамида от камъни, ще забием трибагреника отгоре", коментира един от организаторите Асен Бонджев.

"Подадох искане към министъра на регионалното развитие и благоустройството да разкрие спасителен пост на обекта. Подозирам, че това ще прерасне - няма да е само събота и неделя. Това е моята цел - не постоянно да приканвам хората да ходят там, а те да го правят сами. Да има движение, за да не могат да ги ограждат, да слагат бариери и огради".

Плажът в Росенец вече със свободен достъп

Плажът в Росенец вече със свободен достъп

Оградите с надпис "строителен обект" са преместени

"Този фестивал е символ на силата и победата на гражданското общество, защото допреди 3 месеца тук и дрон не можеше да прелети. Това беше може би най-охраняваната точка в България", коментира пред НоваТВ Бонджев.

"Трябва да се променят правосъдната система и Изборният кодекс, за да не влизат едни и същи партии постоянно. Искаме електронно правителство и гласуване", коментира Стамен Симеонов.

Обявено и масово плажуване на Алепу.

Припомняме, случаят със строежа на плаж "Алепу" придоби отново широк обществен отзвук след протести на еколозите, след като вече веднъж бе спрян миналата пролет.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

Според оценката на шефа на ДНСК Иван Несторов заяви, че няма основание на този етап ДНСК да се намесва в наличния до този момент строеж и в плановете, тъй като службата може да коментари само разрешенията и документацията.

Върховна административна прокуратура сезира началника на Дирекцията национален строителен контрол да извърши незабавна проверка на законността на строежа на плаж "Алепу".

МРРБ също проверява строежа. На местността "Алепу" са били предвидени не един, а 23 строежа.

Съдът отложи делото за строежа на "Алепу"

Съдът отложи делото за строежа на "Алепу"

Причината - една от фирмите инвеститор не била призована в срок