За предстоящия празник БДЖ се готви с допълнителни 7000 нови места, за да посрещне търсенето от страна на пътниците. Това обяви пред журналисти министърът на транспорта Росен Желязков по време на регионален семинар, посветен на новите възможности пред Механизма за свързване на Европа параграф 2.

Билетната система в БДЖ е готова, но все още е в тестови период и по думите на Желязков работи добре. Всяка информационна система има нужда да премине през този период, за да се отстранят бъговете, посочи той. Тестовете на системата ще продължат до края на месеца.

Рутинна процедура е за всички празници, когато има движение на хора към туристически дестинации, да се засилва транспортната и персоналната сигурност. Във всички областни отдели на "Автомобилна администрация" ще се грижат за това постоянно действащите екипи. По отношение на училищните автобуси ще бъде засилен контролът предвид настъпващия край на лятната ваканция, подчерта Желязков.

БДЖ планира поетапно обновяване на влаковете

БДЖ планира поетапно обновяване на влаковете

Това ще стане на три етапа

В ход е процедурата за покупка на нови вагони за БДЖ, ще започне процедура за нови локомотиви. Паралелно с това тече анализ и на структурните промени, които се очакват в БДЖ. Тази година се очакват оптимизации на железниците, за да спрат закъсняващите превози. Този път така са направени процедурите, че да има по-малко обжалване, убеден е Желязков. Министърът е разпоредил и на холдингите, и на дъщерните дружества подготовка за зимния сезон с оглед спазване на графика на движение на влаковете.

В момента имаме разговори, очаквам в най-скоро време Министерството на отбраната да позволи освобождаване на честотите в обхват 700 и 800 MHz, тъй като честотите се използват частично от военновъздушните сили. Те трябва да бъдат предоставени за нуждите на 5G инфраструктурата. Все още продължава общественото обсъждане за тарифата на радиочестотния спектър. Ако той не се използва, ще се търси технологично решение и за да се покрие нуждата от спектър, това ще наложи използването на станции, опасява се Желязков. Една от мерките, засягащи здравния аспект при използването на мрежата, е въвеждането на нови лаборатории за наблюдение на радиомагнитна съвместимост. Данни за силата на клетката в реално време залягат в изискванията за базовите станции при разполагането им още в самото начало, уточни министърът.

Нашите основания, нашите аргументи са достатъчно силни, за да успеем да убедим новите членове на ЕК и докладчиците по досиетата, каза министър Желязков по отношение все още стоящият на масата на Европейския парламент Пакет Мобилност.

БДЖ пуска влакове с ремонтирани вагони

БДЖ пуска влакове с ремонтирани вагони

Вече 25 вагона са напълно обновени