Жителите на Хасково останаха на минерална вода и водоноски за Великден, информира БНР.

Ползването на водата от чешмите беше забранено точно на Великден преди три години заради наличие на уран.

От общината съобщават, че новите съображения са изградени, но все още не са въведени в експлоатация.

По думите им първите четири кладенеца са готови. Останалите също са изградени, но все още нямат акт 16.

Предстоят всички държавни процедури по набавяне на необходимите документи и присъединяването на тези кладенци и водопроводи към мрежата на Хасково.

Хората изразяват недоволството си, че трети Великден остават без нормална вода. Те призовават управляващите да се замислят дали добре си вършат работата.

Кризата с урана във водата в Хасково продължава

Кризата с урана във водата в Хасково продължава

Проблемът ще се реши най-рано догодина

На 5 февруари тази година стана ясно, че започва разследване къде са изчезнали почти 2 млн. лева, отпуснати за спешно решаване на кризата с урана в питейната вода в Хасково. 

Скандалът с повишеното ниво на уран във водата на Хасково гръмна в началото на април месец 2017 година. Тогава излязоха на яве не само повишените стойности на отровния елемент във водопроводната система, но и имаше обвинения от страна на БСП, че и предишното правителство на ГЕРБ е знаело за опасността, но не е уведомило населението от страх от недоволство и намаляване на предизборните резултати. Тогава здравните власти в Хасково увериха, че са взети всички мерки и опасност за населението няма. От Федерацията на потребителите в България обявиха, че превишените нива са още от октомври 2016 година, но това е останало скрито.

Тогава в 44-то Народно събрание бе сформирана и специална временна комисия, която да разследва случая, включително и източникът на уран във водата.

От чешмите в Хасково продължава да тече вода с уран и алфа активност

От чешмите в Хасково продължава да тече вода с уран и алфа активност

На много от местните хора им излиза скъпо да ползват минерална вода за всичко

В началото на месец юни 2017 година от областната администрация в града съобщиха, че стойностите на уран във водата в Хасково са в допустимата норма и режимът на водата беше отменен.

Две седмици по-късно обаче от Регионалната здравна инспекция в Хасково информираха, че в четири проби от питейната вода на Хасково е установено повишено съдържание на уран. Тогава властите забраниха използването на чешмяната вода за питейни нужди.

Разследват къде са парите, определени за водата в Хасково

Разследват къде са парите, определени за водата в Хасково

Един от водопроводите, който трябва да докара чиста вода до Хасково, все още е в строеж