От туристическия бранш искат здравният министър проф. Асена Сербезова да отложи заповедта си, която влиза в сила от 7 ануари 2022 г. (петък) за понеделник, 10 януари 2022 г., съобщиха от Обединение "Бъдеще за туризма".

От заповедта са засегнати около 1000 британски туристи, които трябва да пристигнат в зимните курорти и над 2000 българи, които се прибират от чужбина след новогодишните празници.

От 7 януари, петък, ваксинираните лица, които пристигат у нас от страни, попадащи в червената зона, се допускат на територията на България с допълнителен отрицателен резултат от проведен до 72 часа PCR тест.

"Нямаме против мерките, но искаме да бъдат съгласувани предварително с туристическия бизнес, защото сме зависими от тях. От новия министър на здравеопазването проф. Сербезова очакваме координация и да дава хоризонт с действията си поне 4-5 дни напред", заяви Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" (ОБТ).

Дават над 617 млн. лв. за саниране и за ресторантьори и хотелиери

Дават над 617 млн. лв. за саниране и за ресторантьори и хотелиери

Парите са заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост

По думите й трябва да има време за реакция, за да могат фирмите да предупредят туристите си и да си набавят необходимите документи.

В момента има над 2000 българи по чартърни и редовни линии на почивки в чужбина за новогодишните празници, които се прибират предимно в петък, събота и неделя. В много държави не може да се направи PCR тест от днес за утре.

Хората ще се приберат и ще влязат в задължителна 10-дневна карантина, което създава проблеми с работодателите.

Това са мотивите на Илиева да настоява заповедта на министър Сербезова да бъде отсрочена и да влезе в сила от понеделник, 10 януари 2022 г.

Подобни заповеди от днес за утре издаваха и бившите здравни министри - от кабинета на "Борисов-3" Кирил Ананиев и от служебния кабинет на Стефан Янев - Стойчо Кацаров.

Омбудсманът към МВР: Незаконно е да се събират глоби на всички КПП-та

Омбудсманът към МВР: Незаконно е да се събират глоби на всички КПП-та

Трябва да бъде приет изцяло нов Закон за личния фалит

Туроператорите и хотелиерите очакват в събота около 1000 туристи от Великобритания в зимните курорти Банско, Боровец и Пампорово.

Те са ваксинирани, но с новата заповед на министър Сербезова трябва да си направят в последния момент PCR тест, за да влязат в България.

"Възмутен съм. Не може да се въвеждат мерки по този начин. Сега започват анулации на почивки и кой ще ни компенсира", обяви Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско.

Според него трябва да има предвидимост в решенията на министъра поне 5 дни напред, за да има време за реакции от страна на туристите.

Във Великобритания трябва да си запазиш час за направата на PCR тест и не може свободно да се отиде до лаборатория. Малин Бистрин също настоява за отлагането на заповедта на министър Себрезова за понеделник, 10 януари 2022 г.

В нея пише още, че българските граждани, пристигащи от червена зона, които не представят сертификат за ваксинация или за преболедуване, както и отрицателен резултат от PCR тест, се поставят под 10-дневна задължителна карантина, която не подлежи на отмяна.

Ако покажат един от посочените документи, също влизат под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си. Неваксинираните хора подлежат на задължителна 10-дневна карантина без отмяна.