Само 1/3 от евродепутатите е много вероятно да бъдат преизбрани, показва анализ на "Политико".

Екип от репортери на медията e анализирал партийните листи с кандидатите за евродепутати, а също така са сравнени социологически проучвания с консервативни прогнози кои настоящи евродепутати вероятно ще бъдат преизбрани.

"Политико" е изчислил, че 78 от 751 евродепутати, които са се кандидатирали, вероятно няма да бъдат преизбрани и други 135 са пред риск да изгубят местата си. 283 евродепутати са се оттеглили.

Медията смята, че 247 евродепутати е много вероятно да бъдат преизбрани.

Те са направили изчислението на базата, че ако партия спечели 6 места, първите четирима кандидати е "много вероятно" да бъдат избрани. Кандидати пети, шести, седми и осми са пред "риск" и кандидатите на осма позиция и по-надолу е "малко вероятно" да влязат в Европейския парламент. Тъй като всяка държава използва различна избирателна система, трудно е да се направят по-точни прогнози.

"Политико" предвижда в Европейската народна партия да бъдат преизбрани Андрей Ковачев, Ева Майдел, Андрей Новаков и Асим Адемов. Владимир Уручев не се е кандидатирал. Мястото на Емил Радев е застрашено, а Светослав Малинов не се е кандидатирал.

При социалистите е следната прогноза: Сергей Станишев вероятно ще бъде преизбран. Момчил Неков вероятно няма да бъде преизбран. Петър Курумбашев и Георги Пирински не са се кандидатирали.

При либералите: Неджми Али и Филиз Хюсменова не са се кандидатирали; Искра Михайлова и Илхан Кючюк вероятно няма да бъдат преизбрани.

В групата на консерваторите Николай Бареков и Ангел Джамбазки вероятно няма да бъдат преизбрани.

"Политико" прогнозира при избирателната активност от 36,10% БСП ще победи ГЕРБ със 17 167 гласа. Само ГЕРБ, БСП и ДПС ще спечелят места в Европейския парламент.