В резултат на руския обстрел в близост до Запорожката АЕЦ е прекъснат високоволтовият електропровод "Днепровска" - това е последният електропровод, който свързва централата с украинската енергийна система. Това съобщи украинската компания "Енергоатом" в канала си в "Телеграм".

Според съобщението електропроводът е бил прекъснат в 03:59 ч. В резултат на това станцията е изключена от електрическата мрежа.

Наложило се е пускането на дизелови генератори, заявиха от "Енергоатом".

Миналата седмица "Енергоатом" вече съобщи, че електропроводът "Днепровска" е бил спрян случайно в резултат на ракетен обстрел от Русия сутринта на 12 октомври. Експлоатацията на линията бе възстановена на следващия ден.

Вчера кметът на Мелитопол съобщи, че руската армия в Запорожие не позволява на служителите на ядрената електроцентрала да отидат в контролираната от Украйна територия.

Запорожката АЕЦ вече работи по руски стандарт

Запорожката АЕЦ вече работи по руски стандарт

Централата вече е част от руската компания "Росенергоатом"

Според него дори пенсионери са връщани на контролно-пропускателния пункт във Василовка в посока към окупирания Енергодар. Останалите жители могат да преминават само ако получат пропуск от комендантството в Мелитопол или други населени места. Въпреки това времето за чакане за заминаване достига 20 дни, каза кметът.

В петък Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на руския ядрен енергиен оператор "Росенергоатом", обяви, че централата ще премине към руско ядрено гориво, след като изчерпи настоящите си резерви.

Ръководителят на украинската държавна ядрена енергийна компания "Енергоатом" обаче заклейми като "фалшиви новини" руските твърдения, че контролираната от Русия Запорожка АЕЦ ще има нужда от руско гориво.

Запорожката АЕЦ минава на руско ядрено гориво, обяви Москва

Запорожката АЕЦ минава на руско ядрено гориво, обяви Москва

Украйна: Това е фейк, нужни са три години

Атомната електроцентрала се намира в южната Запорожка област, голяма част от която е под контрола на руските сили и която по-рано този месец беше обявена за част от Русия от руския президент Владимир Путин, заедно с три други частично окупирани области.

Руските сили превзеха Запорожката АЕЦ през март, месец след като започнаха пълномащабната си инвазия в Украйна.

МААЕ многократно призоваваше за зона за сигурност около съоръжението. Последният действащ реактор на централата беше изключен през септември поради повтарящите се атаки. Местната руска администрация отхвърли възможността за повторно пускане на енергийните блокове на централата към момента.

Запорожката АЕЦ минава на руско ядрено гориво, обяви Москва

Запорожката АЕЦ минава на руско ядрено гориво, обяви Москва

Украйна: Това е фейк, нужни са три години