Беларуските сили за борба с безредиците приложиха сила при задържането на десетки жени на демонстрации и ги хвърлиха в полицейски автомобили, докато хиляди излязоха по улиците в Минск, за да протестират срещу полицейското насилие и измамите на проведените в началото на август президентски избори, информира АФП.

Вишеградската четворка иска от ЕС безвизов режим за гражданите на Беларус

Вишеградската четворка иска от ЕС безвизов режим за гражданите на Беларус

Моравецки: Унгария, Полша, Словакия и Чехия предлагат на белоруския народ икономическо сътрудничество

Преди планирания за неделя масов протест колони от жени се събраха на мирна демонстрация в централната част на Минск.

Някои удряха тенджери с черпаци, а други скандираха "Върнете нашата Маша", като имат предвид опозиционния лидер Мария Колесникова. 38-годишната беше задържана тази седмица.

200 непълнолетни с актове за участие в протестите в Беларус

200 непълнолетни с актове за участие в протестите в Беларус

Според Минск, протестите са контролирани отвън

Но по време на мирната демонстрация на жените възникна сблъсък на площад "Свобода" в Минск, след като мъже с черни качулки започнаха да задържат някои от участващите в демонстрацията жени. Независима беларуска медия излъчи кадри с възникналото напрежение. Друго видео показва полицаи да хвърлят задържани жени в полицейски автомобили.

Правозащитният център "Весна" съобщи, че 30 протестиращи са задържани.

Говорител на вътрешното министерство съобщи пред световната осведомителна агенция, че са задържани жени, но не разкри подробности.

Посланикът на Русия в Минск подари на Лукашенко карта с Беларус в състава на Руската империя

Посланикът на Русия в Минск подари на Лукашенко карта с Беларус в състава на Руската империя

По случай рождения му ден...

Belsat, базиран във Варшава опозиционен телевизионен канал, написа в "Телеграм", че двама техни журналисти са сред задържаните.

В понеделник президентът на Беларус Александър Лукашенко ще разговаря с руския лидер Владимир Путин в Сочи.

Опозицията създаде Координационен съвет за гарантиране на мирен преход на властта, след като опозиционният кандидат Светлана Тихановска отхвърли обявената от президента Александър Лукашенко победа на президентските избори на 9 август. Лукашенко спечели шести мандат. Спорните избори предизвикаха най-големите антиправителствени демонстрации в 26-годишното управление на Лукашенко.