Германският външен министър Гидо Вестервеле подчерта, че притесненията около бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която излежава присъда за злоупотреба с власт могат да блокират ратифицирането на политическото и търговскo споразумение между ЕС и Украйна.

Относно споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна Вестервеле заяви за ZDF, че „германците не могат да го ратифицират, ако условията относно прилагането на върховенството на закона не са приведени ясно".

В друго интервю за таблоида „Билд" той изтъкна, че "Украйна, като член на Съвета на Европа, е задължена да спазва минималните стандарти по отношение човешките права", цитиран от „Франс прес".

Украинското правителство трябва да е наясно, че пътят до Европа минава през мост, който е изграден на два стълба - демокрация и върховенството на закона", каза той.

Запитан дали германското правителство има вероятност да бойкотира Европейското първенство по футбол 2012, което ще се проведе в Полша и Украйна Вестервеле изтъкна, че този въпрос не е на дневен ред.
По думите му най-важно е в момента да се помогне на Тимошенко.

Украйна е изправена пред голям международен натиск, най-вече от страна на ЕС заради наложената седем годишна присъда на бившия украински премиер. Мнозина официални лица от Брюксел смятат, че процесът е бил политически мотивиран и това може да доведе до обтягане на отношенията между ЕС и Украйна.

Припомняме, че Тимошенко обяви преди близо две седмици, че ще започне гладна стачка, за да протестира срещу насилието, което е прилагано срещу нея в затвора.

Германски медии съобщиха, че канцлерът Ангела Меркел се готви да инструктира министрите си да стоят настрана от футболния турнир, докато австрийския канцлер потвърди, че ще бойкотира футболните срещи.

Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу „няма намерение" да пътува до Украйна, обявиха от неговия офис. Същото се отнася и за еврокомисарят по правните въпроси Вивиан Рединг.