Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че всеки държавен глава, който избягва ежедневните брифинги на разузнаването "ще действа на сляпо" по въпросите на националната сигурност, съобщава АП.

Изказването на Обама е във връзка с коментар на Доналд Тръмп, че не се нуждае от ежедневно представяне на разузнавателна информация, за да изпълни обещанието си да "Да направим Америка отново безопасна".

"Мисля, че новоизбраният президент може да каже едно и да направи друго, когато е тук" в Белия дом, изтъкна Обама.

Разузнавателните агенции, отбеляза той, "не са перфектни, те първи биха признали това. Ако не получиш тяхната гледна точка, тяхната детайлна гледна точка, то ти ще действаш на сляпо".

През уикенда магнатът заяви пред "Фокс нюз", че не е заинтересован от ежедневните брифинги на разузнаването, освен ако нещата не са се променили достатъчно, за да му привлекат вниманието.

Аз съм умен човек. Не трябва да ми се съобщават едни и същи неща с едни и същи думи всеки божи ден през следващите 8 години, изтъкна той, намеквайки, че ще се бори и за втори мандат.

"Без значение колко си умен. Ти трябва да се сдобиеш с най-добрата възможна информация, за да вземеш най-добрите решения", отговори Обама на коментара на Тръмп.