Не са регистрирани сериозни инциденти във Вашингтон в дните след встъпване в длъжност на президента Джо Байдън. За този е съобщил на кореспондент на ТАСС представител на Националната гвардия на щата Пенсилвания капитан Кори Джонсън.

"Беше феноменално. Дойдохме във Вашингтон, за да помогнем на цивилните правоохранителни органи. Жителите бяха спокойни, дадоха ни храна, благодариха ни. Сътрудничеството ни с колеги беше феноменално"., каза той.

Част от военнослужещите вече напускат Вашингтон. Джонсън високо оцени взаимодействието с други структури на САЩ при осигуряване на реда във Вашингтон.

20 000 от Националната гвардия ще охраняват инаугурацията на Джо Байдън

20 000 от Националната гвардия ще охраняват инаугурацията на Джо Байдън

Сикрет сървис се грижи за охраната на събитието

Припомняме, че Байдън встъпи в длъжност на 20 януари. Във Вашингтон мерките за сигурност бяха затегнати преди церемонията. Голяма част от центъра на града, в непосредствена близост до Белия дом и Конгреса, беше затворена за движение. Освен това във Вашингтон бяха изпратени около 25 000 бойци от Националната гвардия от цялата страна, за да осигурят сигурност, като 2300 от тях бяха от Пенсилвания.

Мерките бяха засилени заради шурма на Капитолия на 6 януари, за който бе обвинен вече бившият президент Доналд Тръмп. Това доведе до импийчмънт в Конгреса. Камарата на представителите (долната камара) гласува "за", като предстои да се произнесе и Сенатът. Това ще се случи, въпреки че Тръмп не е действащ президент.

Лидерът на мнозинството в Сената демократът Чък Шумър вече посочи началната дата за процеса на импийчмънт. Според него обвиненията за импийчмънт ще бъдат представени в понеделник, 25 януари, от прокурорите на Камарата на представителите.

По-рано лидерът на републиканското малцинство в американския сенат Мич Макконъл изпрати на Чък Шумър предложения за графика на изслушванията в Сената. 

Импийчмънтът на Тръмп влиза в Сената в понеделник

Импийчмънтът на Тръмп влиза в Сената в понеделник

Тръмп събира $2 млрд. за библиотека и мисли да създаде "Патриотична партия"