Бившият председател на каталунския парламент Карме Форкадел и други петима бивши депутати се явиха пред съдия във Върховния съд във връзка с решението да обявят независимост на Каталуния от Испания, информира АП.

Шестимата политици могат да влязат в затвора, ако бъдат признати за виновни по обвинения в бунт, противодържавна дейност и финансови злоупотреби.

Около 100 души, пътували през нощта от Каталуния, се събраха пред сградата на съда в централната част на Мадрид, за да подкрепят бившите депутати.

"Вие не сте сами", викаха демонстрантите, докато политиците и адвокатите им влизаха в съда.

На няколко метра от тях пък се събра малка шепа от хора, които протестират срещу независима Каталуния. Те носят испанския флаг и крещят: "Не ни заблуждавайте, Каталуния е в Испания". Между двете групи от демонстранти има полицаи.

Испанското правителство свали регионалното правителство, разпусна парламента и насрочи предсрочни избори за 21 декември.

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон и още няколко други бивши министри от кабинета му се намират в Брюксел. На 17 ноември белгийски съдия разглежда искане на Испания за екстрадирането им.