Ирина Бокова заяви, че ще продължи участието си в битката за нов генерален секретар на ООН.

Борисов смени Бокова с Кристалина Георгиева
Обновена

Борисов смени Бокова с Кристалина Георгиева

Както предупреди преди две седмици и даде срок

В профила си в "Туитър" тя написа, че е напълно отдадена да продължи участието си в надпреварата за следващ шеф на световната организация.

Благодаря на всички, които ме подкрепят и напълно заангажирана съм да продължа участието си в състезанието за следващ генерален секретар, изтъкна тя.

Припомняме, по-рано днес премиерът на България Бойко Борисов обяви, че заради незадоволителните резултати страната снема доверието си от Бокова и номинира еврокомисаря Кристалина Георгиева за кандидат за генерален секретар.

Опозицията в България остро реагира на решението на правителството, определяйки го за "унижение" и "саботаж". От АБВ поискаха оставката на външния министър Даниел Митов. Каракачанов от ВМРО определи решението като "глупост", а БСП призова Бокова да продължи участието си в битката.

Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и евродепутат от БСП Сергей Станишев определи решението на правителството да номинира Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН като "абсурдно и грозно".

анкета

Одобрявате ли смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева?

Да 27.0%

Не 68.8%

Нямам мнение 4.2%

Подобен прецедент - една държава с двама кандидати, има още от 1991 година, когато Норвегия има двама кандидати - тогавашният премиер Гру Харлем Брундланд и тогавашният външен министър Торвалд Столтенберг (нито един от двамата не е избран).