В ежедневния доклад на военното разузнаване на Великобритания за войната в Украйна се посочва, че е много вероятно мобилизацията да бъде използвана за подсилване на личния състав на Росгвардия. В сводката се посочва, че още на 21 септември депутатът от Държавната дума Александър Хинщайн, бивш говорител на Росгвардия, е призовал за частична мобилизация на гражданите във въоръжените сили, която да обхване и Росгвардия.

Подразделенията на Росгвардия играят важна роля в бойните действия, въпреки че според британското разузнаване Росгвардия е била зле подготвена за интензивните боеве в Украйна.

ISW: В руската армия цари хаос

ISW: В руската армия цари хаос

От мобилизацията до логистичните доставки навсякъде има проблеми

В момента Росгвардия има и важна роля в тиловата част на инвазията в Украйна, а сега подпомагат провеждането на "референдуми" за присъединяване към Русия в окупираните територии.

Предвид необходимостта да се реагира на нарастващото недоволство в Русия, както и на необходимостта да се изпълняват оперативни задачи в Украйна, Росгвардия вероятно ще бъде подложена на особено напрежение, се казва в доклада.

Британското разузнаване оценява като реална възможността мобилизация, обявена в РФ, да се използва и за попълване на частите на Росгвардия с допълнителни сили.

Русия уточнява със списъци кой не подлежи на мобилизация

Русия уточнява със списъци кой не подлежи на мобилизация

Вече стана ясно, че служителите в няколко професии няма да бъдат привиквани