Местните военни комисари изпълняват заповедите за мобилизация по начин, който предполага възможно разминаване между указанията на руския министър на отбраната Сергей Шойгу за частична мобилизация и исканията на руския президент Владимир Путин за бързина.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна от Института за изследване на войната.

Руският президент Владимир Путин продължава да се занимава със системните проблеми в руското висше командване, като сменя отделни висши военни.

Смяната на отделни висши ръководители едва ли ще реши основните структурни проблеми в руската армия, прогнозират от ISW.

След частичната мобилизация Путин мисли да въведе и военно положение

След частичната мобилизация Путин мисли да въведе и военно положение

Кремъл май ще забрани на мъжете да пътуват навън

Тя отразява личностния подход на Путин към командването и относителното пренебрежение към изграждането на системи - и двата фактора, които допринесоха за цялостния неуспех на руската армия в тази война.

Армейски генерал Дмитрий Булгаков беше освободен от поста заместник-министър на отбраната и бе заменен от генерал-полковник Михаил Мизинцев.

Последният има богат опит от бойните действия в Сирия и обсадата на Мариупол.

Някои анализатори са на мнение, че най-слабата брънка в руската армия е материално-техническото снабдяване, което създава проблеми от началото на инвазията на 24 февруари.

Възможно е Русия да се готви да мобилизира принудително украински военнопленници, което може да представлява нарушение на Женевската конвенция за военнопленниците.

Украинските сили вероятно продължават да постигат успехи по границата между Харковска и Луганска област и северозападно от Лиман.

Военни представители на Киев посочиха, че продължаващото украинско настъпление в Южна Украйна намалява руските бойни способности.

Руски източници идентифицираха три места, където украински войски са провеждали сухопътни операции в Херсонска област - северната част на Херсонска област, западната част на Херсонска област в близост до река Инхулец и северозападно от град Херсон в близост до границата между Николаев и Херсонска област.

Рамзан Кадиров: В Чечения няма да има мобилизация

Рамзан Кадиров: В Чечения няма да има мобилизация

Регионът бил преизпълнил своята мобилизационна квота

Руските войски проведоха наземни атаки в района на Бахмут, град Донецк и в западната част на Донецка област.

Руските власти продължават да принуждават жителите на окупираните украински територии да гласуват на незаконните референдуми.

Припомняме, че през 2014 година след организиран точно по такъв начин референдум Русия анексира Крим и Севастопол. Преди да нахлуе в Украйна на 24 февруари руският президент Владимир Путин призна двете "републики" в Донбас - Донецк и Луганск.