Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън е притискан да спре използването на отвъдморската територия на британската корона от богатите, за да се прекрати избягване плащането на данъци, съобщава БиБиСи.

Разпространената от световни медии документация от панамската кантора „Мосак Фонсека” по така наречената афера Panama Papers (Документите Панама) показва, че повече от 100 000 сенчести фирми са регистрирани на Британските Вирджински острови.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви, че  правителството трябва да „спре да пренебрегва” данъчните измами.

Време е да започне да се действа твърдо срещу данъчния рай. Великобритания има огромна отговорност. Много от тези места се намират на отвъдморската територия на британската корона. Както показаха изтеклите документи, офшорните зони са се превърнали в гърне с мед на международната корупция, избягването и укриването на данъци, добави той.

Според него те изсмукват данъчните постъпления от Обединеното кралство и водят до увеличаване на неравенството.

Не може да има едни данъчни правила за богатия елит и други за всички останали, категоричен той.

От „Даунинг стрийт” обявиха, че Великобритания се насочва към данъчна прозрачност.

Доминик Грийв, бивш главен прокурор на Обединеното кралство, заяви, че торите и коалиционното правителство са сторили повече за затваряне на данъчните вратички в сравнение с Лейбъристката партия.

Премахването на самоуправлението на отвъдморските територии е „малко като ядрена опция” и последствията за хората и икономиките им трябва внимателно да се вземат под внимание, добави той.

Ако офшорните зони в отвъдморските територии бъдат затворени, хората ще отидат на друго място, където може да има далеч по-малко регулации, което ще доведе до пране на пари и престъпност, която искаме да спрем”, изтъкна още Грийв.

Джефри Робъртсън, международен адвокат в защита на човешките права, каза, че „Британската империя се е свила предимно до редица офшорни зони – острови на съкровищата, както са известни”.

Великобритания е в центъра на международното избягване плащане на данъци, като позволява тези малки останки от империята да имат тайни данъчни закони и се позволява на офшорни фондове и офшорни компании да действат без прозрачност, смята той.

По думите му промени могат да настъпят само при приемане на някаква форма на международна конвенция, изискваща прозрачност, преразглеждане етиката на адвокатите, както и създаване на международен орган, който да може да разследва, инспектира и наказва.

Използването на офшорни компании не е незаконно, но изтичането на тази информация увеличи призивите за повече прозрачност и реформи.

От разпространените документи стана ясно, че бащата на Камерън е свързан с „Мосак Фонсека” и създаването на офшорни компании.