Ги Верхофстат, координатор на ЕП за преговорите с Великобритания, предупреди, че решението на Обединеното кралство да напусне ЕС вече направи "далеч повече щети от прогнозираното", пише "Гардиън".

Либералът се появи с лидера на британските Либерални демократи Винс Кейбъл на предизборно събитие в Камдън, Северен Лондон, в петък сутринта.

Лидерът на Алианса на либералите и демократите за Европа отбеляза, че иска да изпрати послание на хората на континента "никога повече да не повтарят Брекзит".

30% шанс за отмяна на Брекзит, вярва Доналд Туск

30% шанс за отмяна на Брекзит, вярва Доналд Туск

Референдумът за Брекзит през 2016 г. се проведе "в най-лошия възможен момент" и е резултат на "лоша политическа сметка"

Верхофстат, бивш премиер на Белгия, е критикуван за коментари в документален филм на Би Би Си. Той се пошегувал с Оли Робинс, главният преговарящ на Великобритания, дали иска белгийско гражданство. Негов съветник също е записан да описва действията на премиера на Великобритания Тереза Мей като ненормални и жалки.

Запитан за коментарите, Верхофстат отговори, че описанието за действията на премиера е извадено от контекста и предложението към Робинс е било просто "забавна шега".

Франция няма да допусне ново отлагане на Брекзит

Франция няма да допусне ново отлагане на Брекзит

През миналия месец Франция настояваше за кратко отлагане на Брекзит

"Къде е вашето британско чувство за хумор? Надявам се, че с Брекзит не сте го изгубили. Вашето известно чувство за хумор", отбеляза либералът.

Преди да пристигне Верхофстат, Кейбъл заяви, че използването на такъв език по време на разговори за премиера "не е моят стил".

"По-скоро бих се отнесъл към британския премиер, дали на Великобритания или в Европа, по уважителен начин. Не трябва да се персонализира", обясни той позицията си.

Верхофстат и Кейбъл се снимаха с около 30 либерални демократи преди да започнат да агитират, което включваше да почукат на една врата - на човек, който планира да гласува за британската партия.

"Аз не съм тук като преговарящ за Брекзит. Тук съм като лидер на Алианса на либералите и демократите за Европа, за да подкрепя най-европейската партия, Либералните демократи", каза белгиецът.

"Майната му на Брекзит"  - лозунг на британските Либерални демократи на евровота

"Майната му на Брекзит" - лозунг на британските Либерални демократи на евровота

Ние сме проевропейска партия от 50 г.

"Мисля, че е важно да се покаже, че европейските либерали и демократи подкрепят Винс Кейбъл, подкрепят Либералните демократи в тази тежка борба във Великобритания на тези европейски избори. Второ, ние искаме да покажем с идването си тук послание към континента да обяви, че никога повече няма да се повтори Брекзит", продължи той.

Искаме да бъдем алтернатива на национализма и популизма, отбеляза още Верхофстат.