Емакспрес
След 5-дневната блокада заради облака от вулканична пепел от Исландия, европейските летища днес постепенно нормализират работата си, предадоха световните агенции.

Въпреки значителното подобряване на условията, обаче и днес ще има затворени летища и отменени полети.

От Европейската организация за безопасност на въздухоплаването Евроконтрол обявиха, цитирани от АФП, че ще бъдат изпълнени около 30% от планираните полети в Европа. Това означава, че до края на деня ще бъдат реализирани общо между 8 000 и 9 000 от полетите вместо обичайните 28 000.

Справка със сайта на летищата в София, Пловдив и Варна показва, че някои от полетите днес са анулирани.

Междувременно еврокомисарят по транспорта Сийм Калас отхвърли увеличаващите се критики, че ЕС не е успял да се справи адекватно с хаоса във въздушния трафик над континента, подчертавайки, че изригването на вулкана е извънредно събитие.

Отменени са полетите на "Луфтханза" за Мюнхен, Франкфурт и Дюселдорф, съобщиха от пресцентъра на Летище София.

Остават анулирани полетите на "Уиз Еър" от и до Брюксел Шарлероа, на "Бритиш Еъруейз" от и до Лондон Хийтроу, всички полети за деня на "Изи Джет" - от и до Лондон Гетуик, Мадрид и Милано Малпенса, на ЛОТ до Варшава, обедният полет на "Еър Франс" от и до Париж.

Летище София функционира значително по-добре в сравнение с последните дни, посочиха от пресцентъра.

Днес са излетели седем самолета - за Виена, Париж, Прага, Мадрид, Рим, Ларнака. Кацнали са два самолета - от Виена и Варна.

Към западна Европа няма да има полети, съобщи вчера зам.-министърът на транспорта Камен Кичев. Ще може да се лети на юг и на изток от България, до някъде и в югозападна посока, добави той.

Със Сърбия е постигната договореност българи без паспорти да минават транзитно с лични карти.

Засега е известно, че Австрия, Словения, Румъния, Франция, Гърция, Литва, Португалия, Русия, Турция, Украйна, Швейцария и Испания изцяло отварят въздушното си пространство.

Над 200 българи блокирани по света заради авиокризата в Европа.
                                    Още...

Частично ще отворят въздушното си пространство Чехия, Словакия, Норвегия, Швеция, Дания и Холандия.

Някои страни обаче, няма да отворят днес летищата си. Сред тях е Великобритания, към която се насочва нов облак вулканичен прах, както и Финландия.

Британската авиокомпания "Бритиш еъруейз" обяви, че анулира всички свои полети на къси и средни разстояния заради породеното отново безпокойство от интензивността на облака, идващ от Исландия.

Ирландия днес продължи затварянето на въздушното си пространство до 12:00 часа по Гринуич (15:00 часа българско време).

Летищата в цяла Полша също са затворени, както и в Дания.

Загубите за авиокомпаниите и летищата досега се изчисляват на над 1 млрд. долара.