Звеното за борба с тероризма към френската полиция пое разследването на атаката в град в Югоизточна Франция, при която седем души бяха намушкани, от които двама починаха, съобщават медии.

Двама убити и ранени при нападение с нож във Франция
Обновена

Двама убити и ранени при нападение с нож във Франция

Задържан е 33-годишен суданец

33-годишен бежанец от Судан е арестуван след атаката в Романс-сюр-Изер, близо до Гренобъл, в събота сутринта. Други двама мъже, за които се твърди, че също са от Судан, единият от тях живее с нападателя в апартамент, са разпитани от полицията.

Националната бригада за борба с тероризма обяви, че разследва убийство и опит за убийство, свързано с терористична организация, както и терористичен заговор.

Заподозряният, който е пристигнал във Франция през 2017 г. и е получил бежански статут и 10-годишно разрешително за пребиваване, се е преместил в Романс-сюр-Изер през януари 2020 г., след като две години е живеел в друг град, където е работил в магазин за кожени изделия. Мъжът е бил подпомаган от социалните служби и благотворителната организация Secours Catholique.

Местен вестник пише, че нападателят е работил във фабрика в Романс-сюр-Изер и че не е известен на френската или европейската полиция, както и на службите.

От антитерористичното звено към прокуратурата съобщиха, че в апартамента на заподозряния са открити документи с религиозно съдържание. Неизвестният автор на документите се оплаква, че живее в страна на грешници.

При нападението са убити двама мъже на 44 и 55 г. Трети мъж на 63 г. е в тежко състояние в болница, а други четирима, двама мъже на 65 и 59 г. и две жени на 48 и 49 г., също са ранени.