Германският вестник „Зюддойче цайтунг“ (Suddeutsche Zeitung) разкрива генезиса на Panama Papers или аферата с „Мосак Фонсека”, определяйки я като „тайните на мръсните пари”.

Припомняме, вчера бяха публикувани милиони документи, свързани с грандиозни финансови злоупотреби на политици, спортисти, компании и други.

Теч на информация разкри грандиозни финансови далавери на топ световни лидери
Обновена

Теч на информация разкри грандиозни финансови далавери на топ световни лидери

Изтичане на документи се превърна в бомба

Пред около година анонимен източник се е свързал със „Зюддойче цайтунг“ и е предоставил вътрешни документи на панамската кантора „Мосак Фонсека”, която продава анонимни офшорни компании по света. Компаниите в сянка позволяват на техните собственици да крият бизнес делата си, без значение колко съмнителни са били.

През следващите месеци броят на документите продължил да расте. В крайна сметка изданието се сдобило с около 2,6 терабайта информация или най-голямото изтичане на данни, обработвани от журналисти. Източникът не е поискал финансова компенсация или нещо друго в замяна, освен да не се разкрива информация за него.

Предоставената информация дава възможност за вникване в един свят, който може да съществува само в сянка. Доказва как глобална индустрия, водена от големи банки, кантори и компании, тайно управлява състоянието на най-богатите и известни хора в света – от политици, официални ръководители на ФИФА, наркобосове и други престъпници, до известни личности и професионални спортисти.

„Зюддойче цайтунг“ отбелязва, че е решило да анализира информацията в сътрудничество с Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). Организацията вече е координирала разследването на предишни проекти, в които е участвал и вестникът: Offshore Leaks, Lux Leaks, и Swiss Leaks.

Panama Papers е най-голямото по рода си международно сътрудничество. През последните 12 месеца около 400 журналисти от повече от 100 медии от над 80 държави са взели участие в разследването на документите. Сред участващите медии са: Guardian и BBC във Великобритания; Le Monde във Франция; La Nación в Аржентина; телевизиите NDR и WDR; швейцарският Sonntagszeitung, австрийският Falter и други.

Panama Papers включват приблизително 11,5 милиона документа – повече от всички взети заедно, свързани с Wikileaks Cablegate (1,7 гигабайта - 2010 г.), Offshore Leaks (260 гигабайта - 2013 г.), Lux Leaks (4 гигабайта - 2014 г.), и Swiss Leaks (3,3 гигабайта - 2015 г.).

Информацията включва предимно мейли (4 804 618), PDF файлове (2 154 264), изображения (1 117 026), извадки от базата данни на „Мосак Фонсека” (3 047 306) и текстови документи (320 166). Те покриват период от 70-те години на XX век до пролетта на 2016 г.

Журналистите са проверили голям брой документи, включително копия на паспорти.

Преди около 2 години е продадена вътрешна информация от „Мосак Фонсека” на германските власти, но информацията е далеч по-стара и по-малка по размер – включва само няколкостотин офшорни компании, докато Panama Papers включва 214 хиляди компании. На фона на продажбата на информация миналата година разследващи са проверили домовете и офисите на около 100 души. Commerzbank също е била проверена. Като последствие от техните бизнес сделки с „Мосак Фонсека”, Commerzbank, HSH Nordbank и Hypovereinsbank са се съгласили да платят глоби по 20 милиона евро респективно. Оттогава няколко държави са се сдобили с малък набор изтекла информация, включително САЩ, Великобритания и Исландия.

Изтичането на данни е структурирано по следния начин. „Мосак Фонсека” създава папка за всяка компания в сянка. Всяка папка съдържа мейли, договори, копия и сканирани документи. В някои папки има няколко хиляди страници документация.

Първо изтеклата документация трябва да бъде систематично индексирана, за да се проведе издирване на конкретни данни в този океан от информация. Германското издание е използвало програмата Nuix – същата програма, с която работят разследващите. Süddeutsche Zeitung и ICIJ са качили милионите документи на високопроизводителни компютри, които са помогнали за лесно откриване на файлове. Процесът е превърнал изображенията – такива като сканирани паспорти и подписани договори, в търсене на текст. Тази стъпка е важна, защото позволява на журналистите да боравят с голям обем от изтеклата информация, използвайки търсачка като на Google.

Журналистите са подбрали списъци с важни политици, международни престъпници, известни спортисти и други. Дигиталният процес позволява лесно откриване на имената в тези списъци.

Германският вестник пише още, че за всяко открито име е започнат подробен разследващ процес, който трябва да отговори на въпроси каква е ролята на този човек в мрежата от компютри; откъде идват парите, къде отиват и дали тази структура е легална.

„Зюддойче цайтунг“ припомня, че притежанието на офшорна компания не е нелегално, но аферата с Panama Papers разкрива, че в повечето случаи основната цел е прикриване самоличността на истинските собственици на компаниите. Документите също разкриват корупционни скандали и корумпиране на държавни глави и правителства. Почти 200 политици са клиенти на панамската фирма.

Според разпространената информация клиенти могат да закупят анонимна компания за 1000 долара. При заплащане на отделна такса „Мосак Фонсека” предоставя фиктивен директор и скриване на истинския собственик на компанията. Документите също предоставят подробности как фирмата рутинно се обвързва с бизнес дейности, които потенциално нарушават санкции, а също така подпомагане укриване на данъци и пране на пари.

В следващите седмици се очаква публикуване на още информация.