Германското министерство на отбраната предизвика сериозни опасения във връзка с предвиденото закупуване на американски изтребители F-35 в рамките на модернизирането на армията на страната, съобщава "Франс прес", позовавайки се на поверителен документ.

През март Германия обяви, че ще закупи 35 бойни самолета, произвеждани от "Локхийд Мартин", с които да замени част от остаряващите си изтребители Tornado. Тогава Берлин аргументира избора си с войната в Украйна.

Военното министерство обаче предизвиква опасения по повод евентуални "допълнителни разходи и срокове", свързани с поръчката за около 10 милиарда евро, както става ясно от поверително писмо, адресирано до бюджетната комисия на парламента. Според документа рисковите фактори са свързани с необходимата работа за подготовка на летища, способни да приемат F-35, с изискванията за сигурност и възможните проблеми около разрешителните за полети в Германия.

Говорител на ресорното ведомство увери, че тези въпроси ще бъдат изяснени в "тясно сътрудничество" с парламента.

Германия купува нови изтребители F-35

Германия купува нови изтребители F-35

Правителството в Берлин има готовност да купи до 35 броя от стелт изтребителите

Днес в Министерството на отбраната е насрочена спешна среща с участието на депутати от комисията по бюджета, които представляват трите партии от правителствената коалиция. Очаква се комисията да одобри първи транш от средствата за проекта на 14 декември.

Съгласно документа, подготвен за комисията от финансовото министерство въз основа на оценки на Министерството на отбраната, съществуват съмнения дали е възможно до 2026 г. - когато би трябвало да започнат доставките - да приключи необходимата работа във военновъздушната база "Бюхел", където се очаква да бъдат разположени изтребителите.

Настоящият график е "изключително амбициозен", а правилата за сигурност, наложени от САЩ са сложни, което може да доведе до допълнителни срокове и разходи, се отбелязва в писмото.

Германия предприема драстични стъпки за модернизация на армията си

Германия предприема драстични стъпки за модернизация на армията си

Страната ще промени Конституцията си

Съществува и риск да не бъдат получени навреме разрешителни за полети на F-35 в Германия поради липса на някои необходими документи. Това би означавало, че полетите ще се изпълняват с някои ограничения.

Посочват се и други фактори, които могат да предизвикат допълнителни разходи, а именно инфлацията, възможни промени във валутните курсове и евентуално повишение на себестойността на продукцията.

Средствата за самолетите трябва да бъдат отпуснати от планирана инвестиция от 100 милиарда евро във въоръжените сили на Германия, решението за която бе взето след нахлуването на Русия в Украйна.

Миналата седмица канцлерът Олаф Шолц заяви, че иска договорът за F-35, считан за най-модерния боен самолет в света, да бъде финализиран до края на настоящата година.

Годна или негодна е армията на Германия за война?

Годна или негодна е армията на Германия за война?

С малко късмет, германските войници ще получат поне новите си чорапи навреме за Коледа