Хиляди хора наводниха улиците на Барселона за участие в демонстрации в подкрепа единството на Испания и за независима Каталуния. Демонстрациите, които се провеждат на Националния празник на Испания, подчертават разделението в богатата провинция, информира "Ройтерс".

Скандирайки "Ние всички сме испанци", демонстрантите в подкрепа целостта на Испания развяваха флаговете на държавата, на Каталуния и на Европейския съюз, докато участваха в поход в центъра на града - район, който обикновено е оживен заради туристите. Протестиращите носеха лозунги, с които критикуват настоящия регионален лидер Ким Тора и бившия лидер Карлес Пучдемон, който живее в Белгия.

Снимка 383404

Източник: ЕПА

На места в испанския град служители за борба с безредиците трябваше да отделят малка група контрапротестиращи, които запалиха знамето на Испания.

През миналия месец полицията арестува шест души след сблъсъци. Днешният протест завърши без инциденти.

Вчера каталунският парламент прокара резолюция за отмяна на монархията. Правителството определи решението като "недопустимо" и се закани да предприеме действия.

Снимка 383403

Източник: ЕПА

В Мадрид днес премиерът Педро Санчес и крал Фелипе присъстваха на ежегоден военен парад, с който отбелязват националния празник и годишнина от откриването на Америка от Христофор Колумб от името на испанската корона.

Снимка 383405

Източник: ЕПА

На 12 октомври 1492 г. испанският мореплавател Христофор Колумб открива Америка.