Иран откри ново петролно находище в южната част на страната със залежи от над 50 милиарда барела суров петрол. Това съобщи иранският президент Хасан Рохани, цитиран от АП.

Рохани направи съобщението по време на реч в пустинния град Язд.

Иран започна да обогатява уран до 5%

Иран започна да обогатява уран до 5%

В последните седмици Иран обогатяваше уран с чистота до 4,5%

Той поясни, че находището е открито в южната провинция Хузестан - дом на иранската петролна индустрия. 53 милиарда барела ще бъдат добавени към доказаните резерви на Иран от 150 милиарда барела, посочи той.

"Обръщам се към Белия дом, в дните, когато вие санкционирате продажбата на ирански петрол, работниците и инженерите на страната успяха да открият 53 милиарда барела петрол", обяви Рохани, цитиран от полуофициалната агенция "Фарс".

Иран в момента е четвъртата страна в света с най-големи резерви на суров петрол и втората по природен газ. Държавата споделя огромно офшорно находище с Катар в Персийския залив.

Иран може да се откаже от модернизация на реактора в Арак

Иран може да се откаже от модернизация на реактора в Арак

Имали основания да не допуснат инспектора от МААЕ

Новото петролно находище може да се превърне във второто най-голямо в Иран след това в Ахваз от 65 милиарда барела. Полето е на 2400 квадратни километра площ и резервите са на дълбочина от 80 метра, според полуофициалната агенция "Тасним".