Съветът за сигурност на ООН ще проведе първия таен вот в четвъртък за нов генерален секретар на световната организация, съобщават световни агенции.

Новият шеф на организацията ще замени настоящия генерален секретар Бан Ки-мун на 1 януари 2017 година.

В битката за поста участват 12 кандидати.

Основните кандидати 66-годишната Хелън Кларк – бивш премиер на Нова Зеландия, аржентинският външен министър Сузана Малкора и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова предприемат предпазлив подход. Те са наясно - макар че за първи път в историята на организацията изборът на шеф на ООН се провежда толкова прозрачно, че световните сили в Съвета за сигурност на ООН могат да блокират кандидат, който се смята, че може да разклати лодката и да оспори тяхната власт.

Останалите кандидати, които имат по-малко да губят, предлагат големи промени в Организацията на обединените нации, която е критикувана за неспособността й да помогне за разрешаването на глобални кризи като Сирия, Ирак или ебола.

15-те страни членки в Съвета за сигурност на ООН ще решат позициите си за кандидатите. Резултатите могат да бъдат изпратени на всеки кандидат и някои могат да решат да се откажат от надпреварата заради липса на подкрепа.

По-рано тази седмица посланикът на Русия в световната организация Виталий Чуркин обяви, че най-вероятно през октомври ще стане ясно името на новия генерален секретар на ООН.

През октомври може да стане ясно името на новия шеф на ООН

През октомври може да стане ясно името на новия шеф на ООН

Това заяви в интервю за ТАСС постоянният представител

Според Хартата на ООН генералният секретар е избиран от Общото събрание след препоръка на Съвета за сигурност. Това на практика означава, че петте постоянни членки САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция в съвета имат право на вето върху всеки кандидат.

По традиция генералният секретар се избира на географски принцип и сега следва да бъде от Източна Европа. Държавите от този регион, включително Русия, настояват новият шеф на ООН да бъде от Източна Европа. Отделно 56 държави настояват за първи път организацията да бъде оглавявана от жена.

Сред 12-те кандидати има шестима мъже и шестима жени – 8 кандидати от Източна Европа, двама от Латинска Америка, един от Западна Европа и един от Азиатско-тихоокеанския регион.

За първи път тази година Общото събрание проведе двучасово изслушване на кандидатите. Също така за първи път кандидатите се срещнаха неофициално с членовете на Съвета за сигурност на ООН при закрити врата.

Неофициални гласувания се очакват също следващата седмица и няколко през август и септември.

В битката за поста се борят: 63-годишната Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО; 66-годишната Хелън Кларк – бивш премиер на Нова Зеландия; 47-годишната Наталия Герман – външен министър на Молдова; 66-годишният Антониу Гутериш от Португалия, който заемаше поста на върховен комисар за бежанците от 2005 до 2015 година; 67-годишният Сърджан Керим – бивш външен министър на Македония; 39-годишният Игор Лукшич, бивш премиер на Черна гора, сега е външен министър на страната; 63-годишната Весна Пушич, бивш външен министър на Хърватия от 2011 година до януари 2016 година; 64-годишният Данило Тюрк, президент на Словения от 2007 до 2012 година, бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич, аржентинският външен министър Сузана Малкора, бившият шеф на ООН за климата Кристиана Фигерес от Коста Рика и външният министър на Словакия Мирослав Лайчак.