Италия облекчава от следващата седмица част от ограниченията, наложени с цел ограничаване разпространението на коронавируса в страната, предаде "Блумбърг".  Отпадат мерки, които тежат върху икономиката в региона около Милано и в цялата страна, тъй като последната вълна на вируса изглежда се забавя.

По-късно в петък здравният министър Роберто Сперанса ще подпише указ за преместване на шест региона, класифицирани като високорискови "червени" зони, към среднорисков "оранжев" статус, се казва в изявление на неговия офис.

Това означава, че от 12 април могат да отворят отново още фирми за търговия на дребно, а хората ще получат повече свобода да се движат в рамките на своите общини. Баровете и ресторантите обаче ще останат отворени само за поръчки, докато пътуванията до други региони все още ще бъдат забранени.

Испания, Белгия и Италия ограничиха ваксината на AstraZeneca само за по-възрастните

Испания, Белгия и Италия ограничиха ваксината на AstraZeneca само за по-възрастните

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че 169 случая на редки случи на тромбози

Премиерът Марио Драги разчита на ускоряване на кампанията за ваксинация, за да позволи облекчаване на правилата. В четвъртък той потвърди най-новата цел на правителството - половин милион ваксинирани срещу Covid-19 до края на месеца, дори с нови ограничения за ваксината AstraZeneca Plc.

Регионите, където започа облекчаването на ограниченията, включват Ломбардия, Пиемонт и централния регион на Тоскана, заяви здравното министерство. Регионите, които запазват високорисков статус, включват Кампания и Пулия, както и остров Сардиния.

От началото на пандемията страната е регистрирала над 3,7 милиона случая. Около 114 000 души са починали в страната от началото на пандемията.

Драги също заяви в четвъртък, че следващият указ на неговата администрация за допълнителни стимулиращи мерки, включващ искане за увеличаване на бюджетния дефицит, вероятно ще бъде по-голям от предишния размер. Премиерът вече е получил одобрение за пакета от 32 милиарда евро, първоначално поискан от неговия предшественик Джузепе Конте.

Припомняме, че почти 1 милион души в Италия са изгубили работата си за последната година вследствие на пандемията от коронавирус.  Засегнати са както мъжете, така и жените, самонаетите, на трудов договор и във всички възрастови групи.

Италия удължава 5-дневна карантина за пристигащите

Италия удължава 5-дневна карантина за пристигащите

След изтичането й е необходимо да се направи нов PCR