Италианският регулаторен орган за лекарства AIFA заяви в събота, че е одобрил използването на ваксината срещу COVID-19, произведена от AstraZeneca и Оксфордския университет, предаде "Ройтерс".

Припомняме, че това се случва само ден, след като "зелената светлина" даде и Европейската агенция по лекарствата (EMA). Решението бе взето на фона на продължаващия спор между ЕС и британско-шведската компания заради забавяне на планираните доставки. Европейската комисия публикува договора с компанията.

Ваксината е третата разрешена за употреба в Европейския съюз след произведените от Pfizer/BioNTech и Moderna. "Пристигането на трета ваксина е важен принос за продължаващата имунизация", заяви генералният директор на AIFA Никола Магрини.

Какво да знаем за ваксината на AstraZeneca - действие, странични явления, ефективност

Какво да знаем за ваксината на AstraZeneca - действие, странични явления, ефективност

Предназначена е за хората между 18 и 64 г...

Ваксината на AstraZeneca има ефективност от около 60% и е  допълнителна възможност в борбата с пандемията, се казва в изявлението. Регулаторът обаче добави, че дадените данни от проучването показват ниво на несигурност при оценяването на действието на ваксината за хора на възраст над 55 години, и препоръчва преференциалната употреба на ваксината при хора на възраст между 18 и 55 години. В петък EMA каза, че все още няма достатъчно резултати за хора на възраст над 55 години, за да се определи колко добре работил препаратът в тази група. Но се казва, че ваксината все още може да се предлага и на по-възрастни хора.

Миналата седмица британско-шведската фирма неочаквано обяви, че намалява доставките за ЕС заради проблеми с производството в завод в Белгия. Страните членки закупиха 300 милиона дози от ваксината на AstraZeneca с опция за още 100 милиона. Първоначално компанията трябваше да достави 100-120 милиона дози до края на март, но сега от AstraZeneca заявяват, че ще доставят само 39 милиона.

Европейският съюз потвърди, че въвежда контрол върху износа на ваксини срещу коронавируса, произведени в Общността.

ЕС недоволства, AstraZeneca предложила още 8 млн. дози до март

ЕС недоволства, AstraZeneca предложила още 8 млн. дози до март

Предлагат 39 милиона дози