Израелският парламент окончателно одобри законодателство, което още повече ще затрудни правителството да предаде палестинските части от Йерусалим при бъдещо мирно споразумение, съобщава АФП.

Законопроектът, одобрен от 64 депутати срещу 51, е още един удар върху надеждите да се разреши израелско-палестинският конфликт с решение за две държави.

Проектозаконът е подготвен от крайнодясната партия "Еврейски дом". Промените са приети след решението на САЩ в началото на декември 2017 г. да признаят Йерусалим за столица на Израел.

Заложено е всяко предаване на територия, разглеждана от Израел като част от Йерусалим, да става с подкрепата на 2/3 мнозинство в Кнесета, което означава, че 80 от 120 депутати трябва да подкрепят подобна мярка.

Израелски крайнодесни политици настояват за едностранно отрязване на палестинските райони в града, за да се увеличи еврейското мнозинство.

Израел окупира Източен Йерусалим и Западния бряг през 1967 г. Впоследствие анексира и Източен Йерусалим, което не се признава от международната общност.