Каталунският парламент ще пренебрегне решението на Конституционния съд на Испания и ще проведе заплануваната за понеделник пленарна сесия, на която може да обяви независимост от Мадрид.

Това заяви представител на регионалното правителство, цитиран от АФП.

Осведомителната агенция коментира, че Испания е изпаднала в най-голямата политическа и конституционна криза от десетилетия.

Независима Каталуния ще е призната само от Северна Корея и Русия, недоумява Паси

Независима Каталуния ще е призната само от Северна Корея и Русия, недоумява Паси

Независима Каталуния щяла да загуби всичко

"Парламентът ще дебатира, парламентът ще се събере. Ще се проведе дебат, и това е важно", каза ръководителят на департамента по външните работи на Каталуния Раул Ромева пред радио БиБиСи.

Това е първият отговор на регионалното правителство след вчерашното решение на Конституционния съд да отмени заплануваното за понеделник заседание.

Конституционният съд на Испания попари надеждите на Каталуния за независимост
Обновена

Конституционният съд на Испания попари надеждите на Каталуния за независимост

Местният парламент планираше да обяви независимост

Премиерът на Испания Мариано Рахой предложи на всички партии да проведат политически разговори за намиране на решение, отваряйки вратата за споразумение, което да даде повече автономия на каталунците. Но той изключва да се даде независимост на Каталуния или предложението на региона за международно посредничество.

Без посредници при преговорите за Каталуния

Без посредници при преговорите за Каталуния

Изявлението бе публикувано почти веднага

Депутати от управляващата партия съобщиха, че Рахой обмисля да разпусне регионалния парламент и да насрочи нови местни избори в Каталуния, ако регионалното правителство обяви независимост.

Вчера председателят на каталунския парламент Карме Форкадел заяви, че парламентарните лидери все още не са решили дали да пренебрегнат решението на съда.

Брюксел защити „пропорционална сила”, използвана в Каталуния

Брюксел защити „пропорционална сила”, използвана в Каталуния

По време на дебат в Европейския парламент

Днес Ромева отбеляза пред британската медия, че кризата може да бъде разрешена само с политически, а не с юридически средства.

В същото време шефът на каталунската полиция Хосеп Луис Траперо е бил привикан от испанския съд, за да отговори на обвинения, че е попречил на полицията да приложи забраната на съда за провеждане на референдума.

Той е освободен. 

Междувременно двама източници разкриха, че правителството в Мадрид днес ще одобри постановление, което ще улесни компаниите да се прехвърлят в други райони на страната, което би било потенциален удар за финансите на Каталуния.