Един от сепаратистките лидери в Каталуния призова за единство след спорове около стратегията, която заплашва да разедини тези, които искат североизточният регион да се отдели от Испания, съобщава АП.

Вицепремиерът на Каталуния Ориол Жункерас заяви, че сепаратистите трябва да прекратят караниците и да застанат зад усилията на премиера на Каталуния за преговори с Мадрид.

Ключов съюзник призова Пучдемон да провъзгласи Каталуния за република

Ключов съюзник призова Пучдемон да провъзгласи Каталуния за република

Искането е отправено от блока "Кандидати за народно единство" (CUP)

Трябва да запазим единството, което е необходимо, за да извървим този път до републиката. Трябва да затвърдим вярата си в обединението, да се обединим зад правителството ни и зад мнозинството в парламента, призова той.

В началото на тази седмица възникна напрежение между сепаратистите, след като каталунският лидер Карлес Пучдемон обяви, че ще отложи официалното обявяване на независимост с "няколко седмици", за да даде възможност да започнат преговори с Мадрид.

Обезпокоеният Брюксел не иска независимост на Каталуния

Обезпокоеният Брюксел не иска независимост на Каталуния

Юнкер обяви, че не иска Каталуния да се превръща в независима държава

Решението разочарова голяма част от сепаратистите, които призоваха Пучдемон да не отлага обявяването на Каталуния за република.

Ориол Жункерас направи коментара пред 200 членове на неговата Републиканска левица в централата на партията в Барселона. Партията е част от местната коалиция.

Посланието ви е разбрано, отговори Каталуния на Мадрид

Посланието ви е разбрано, отговори Каталуния на Мадрид

Искаме диалог и отговорът е да се постави на масата член 155

Жункерас поясни, че най-доброто за сепаратистите е да покажат на света кой иска диалог и кой отхвърля подобно предложение.