Каталунският лидер Карлес Пучдемон реагира на ултиматума на испанското правителство да се откаже от плановете за независимост или в противен случай ще бъдат прекратени правомощията му, съобщава АП.

"Искаме диалог и отговорът е да се постави на масата член 155. Посланието е разбрано", написа той в "Туитър".

Мадрид отхвърли посредничество с правителството на Каталуния

Мадрид отхвърли посредничество с правителството на Каталуния

"Няма възможност за посредничество между закона и "неподчинението и незаконността"

Правителството на Испания може да задейства член 155 от конституцията, който позволява отнемане автономията на Каталуния, разпускане на местния парламент и поемане на управлението.

Мадрид излезе с ултиматум към Каталуния до 19 октомври да се откаже от плановете си за независимост или ще бъде задействан този член от конституцията.

Пучдемон не знае къде се намира, чуди се Мадрид

Пучдемон не знае къде се намира, чуди се Мадрид

Испанското правителство отхвърли подписаната от Пучдемон декларация

В началото на седмицата Пучдемон предложи на регионалните депутати да замразят процедурата по отделяне от Испания, за да се даде възможност провеждането на преговори. Премиерът на Испания Мариано Рахой отхвърля всякакъв диалог, докато Каталуния не се откаже от намерението си да се отдели.

По-рано вицепремиерът на Каталуния Ориол Жункерас отговори на позицията на Рахой: "Искрен диалог е това, което международната общност иска и това, което Каталуния очаква, а не конфронтация и нови заплахи".

Междувременно неправителствената организация "Хюман райтс уоч" обяви, че испанската полиция е използвала прекомерна сила по време на мирните протести и на референдума за независимост в Каталуния.

Мадрид предупреди лидера на Каталуния "да не върши нищо необратимо"

Мадрид предупреди лидера на Каталуния "да не върши нищо необратимо"

Очаква се да изнесе реч пред парламента на Каталуния по-късно днес

Около 900 души пострадаха по време на референдума.

Според базираната в САЩ организация полицията е атакувала с палки беззащитни хора. Тя призова за организиране на независимо разследване.

Днес Испания отбелязва националния си празник.