Политическите партии, които се противопоставят на отделянето на Каталуния от Испания, имат малка преднина.

Това става ясно от първото социологическо проучване, откакто Мадрид насрочи за 21 декември избори с цел разрешаване на най-голямата конституционна криза в страната от десетилетия, информира Ройтерс.

Каталуния не признава "преврата" на Мадрид

Каталуния не признава "преврата" на Мадрид

Лидерът на страната е и ще продължи да бъде Карлес Пучдемон

Проучвания и последните гласувания показват, че около половината от електората в богатия регион е против отделяне от Испания.

Изследването на Sigma Dos за вестник "Мундо", в което са участвали 1000 души, сочи, че партиите против независимост печелят 43,4% подкрепа, докато зад партиите за отделяне от Испания стоят 42,5% от имащите право на глас каталунци.

Над 1,1 млн. каталунци демонстрират за единна Испания

Над 1,1 млн. каталунци демонстрират за единна Испания

Участниците скандират "Да живее Испания" и "Диктаторите вън"

Проучването е проведено от понеделник до четвъртък миналата седмица, тоест преди централното правителство да поеме контрол над Каталуния. Вестникът е против независимост на Каталуния.

Марин льо Пен предупреди за гражданска война в Испания

Марин льо Пен предупреди за гражданска война в Испания

Необходимо е примирение между Испания и Каталуния

Сондажът също разкрива, че крайнолевият блок "Кандидати за народно единство" (CUP), който категорично подкрепя отделяне от Испания, ще спечели 7 места в сравнение с 10 на последните избори. Коалицията за независимост "Заедно за Да" (Junts pel Si), която държеше 62 места в парламента, е разделена в проучването (партиите PDeCat и ERC), тъй като е малко вероятно да участват на изборите с една платформа. Двете партии иначе общо биха събрали между 54 и 58 места в 135-местния парламент. 

Социологическо проучване на испанския национален вестник "Паис" от събота показва, че 52% от каталунците подкрепят разпускане на регионалния парламент и провеждане на избори. 43 на сто са против. 55% пък не одобряват каталунска независимост, докато 41% - "За".