Вицепремиерът на Каталуния Ориол Жункерас заяви, че ръководството на богатия регион не признава решението на Мадрид да свали от власт лидера Карлес Пучдемон и да разпусне регионалния парламент, съобщават местни медии.

Карлес Пучдемон призова Каталуния към демократична съпротива

Карлес Пучдемон призова Каталуния към демократична съпротива

Това е първото изявление на Пучдемон след свалянето му от власт

Официалният представител подчерта, че подобни действия от страна на централната власт са в противоречие с принципите на демокрацията, пояснявайки, че Каталуния няма да ги изпълни.

"Не можем да признаем преврата срещу Каталуния или антидемократичните решения, които Народната партия прие за дистанционен контрол от Мадрид", категоричен Жункерас. Той добави, че въпреки опитите на испанския премиер Мариано Рахой да прекрати управлението на каталунското правителство регионалният парламент продължава да изпълнява пълномощията си.

Над 1,1 млн. каталунци демонстрират за единна Испания

Над 1,1 млн. каталунци демонстрират за единна Испания

Участниците скандират "Да живее Испания" и "Диктаторите вън"

Лидерът на страната е и ще продължи да бъде Карлес Пучдемон и председателят на парламента е и ще продължи да бъде Карме Форсадел, най-малко до деня, когато гражданите не решат друго на свободни избори, заключи политикът.

Трима пострадали при сблъсъци в Каталуния

Трима пострадали при сблъсъци в Каталуния

Мадрид уволни висшите полицейски служители в Каталуния

В петък каталунският парламент прокара резолюция за независимост, след като депутати подкрепиха започване на "конституционен процес" за отделяне от Испания. Мадрид пък в същото време задейства член 155 от конституцията, с което започна действия за поемане на пряк контрол над Каталуния.

Междувременно шефът на каталунската полиция Жосеп Луис Траперо е подал оставка след решението на правителството в Мадрид да го отстрани. Медии информират, че Траперо е призовал колегите си да останат лоялни на новия шеф на местните сили за сигурност Mossos d"Esquaro, назначен от Мадрид.

Испанското правителство обяви в същото време, цитирано от БиБиСи, че няма да спре сваления лидер Карлес Пучдемон да участва в нови избори.

Каталуния обяви независимост от Испания
Обновена

Каталуния обяви независимост от Испания

Опозиционните каталунски депутати бойкотираха гласуването

Вчера Пучдемон призова за "демократична съпротива". Каталуния е под контрола на испанския вицепремиер Сорая Сантамария. Испанското вътрешно министерство пое контрол над каталунската полиция.

Говорител на испанските власти заяви, че Пучдемон има право да продължи да участва в политиката, въпреки че беше отстранен.

Испания суспендира автономията на Каталуния

Испания суспендира автономията на Каталуния

След като парламентът на Каталуния обяви независимост

"Напълно съм сигурен, че ако Пучдемон вземе участие в тези избори, той може да упражни тази демократична съпротива", каза говорителят, цитиран от Ройтерс.

Каталунците ще могат да гласуват на предсрочни избори в края на декември.

Социологическо проучване на испанския национален вестник "Паис" от събота показва, че 52% от каталунците подкрепят разпускане на регионалния парламент и провеждане на избори. 43 на сто са против. 55% пък не одобряват каталунска независимост, докато 41% - "За".

Медии съобщават, че Белгия е готова да обмисли предоставяне на убежище на Карлес Пучдемон.