Хиляди каталунци се събраха на площад "Сан Хауме" вчера, за да празнуват обявяването на независимостта на Каталуния. В същото време обаче привържениците на единна Испания в Каталуния излязоха на протест. Протестиращите се опитаха да се сблъскат с празнуващите на площад "Сан Хауме", при което бяха ранени трима души, предава BBC.

Рахой уволни каталунските власти и насрочи предсрочни избори
Обновена

Рахой уволни каталунските власти и насрочи предсрочни избори

По-рано днес Каталуния обяви независимост, след което Мадрид отне автономията на областта.

Часове след като Каталуния обяви независимост, Мадрид отне автономията на областта. Правителството в Испания лиши от правомощия и всички висши полицейски служители в Каталуния. Рахой определи действията по обявяване на независимост като престъпление и заяви, че регионалните лидери са заплашени от 30 години затвор. 

Това е първата конретна мярка, която Мадрид предприема, след като отне автономията на Каталуния и разпусна каталунското правителство. Премиерът на Испания Мариано Рахой обяви и че ще се проведат предсрочни регионални избори в Каталуния на 21 декември.

Каталуния обяви независимост от Испания
Обновена

Каталуния обяви независимост от Испания

Опозиционните каталунски депутати бойкотираха гласуването

Демонстрациите в областта продължиха през цялата нощ. Около 400 души, подкрепящи Мадрид, се опитаха да стигнат до централното управление на полицията, но властите пресякоха пътя на шествието. След това обаче недоволните се насочиха към сградата на радио "Каталуния", където изпотрошиха прозорци и блокираха входа на сградата.

Очаква се днес да има по-големи демонстрации. Предвидено е провеждането на митинг "за единството на Испания и конституцията", който ще се проведе в Мадрид.