Граждани на ЕС във Великобритания се оплакват, че са лишени от избирателни права на изборите за Европейски парламент, пише "Гардиън".

Те не могат да упражнят правото си на глас заради административни грешки на местните съвети.

Политическа криза помрачи евровота на Острова

Политическа криза помрачи евровота на Острова

На Острова ще изберат 73 евродепутати в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия

От цялата страна постъпват сигнали от граждани на ЕС, които се оплакват, че са връщани от избирателните секции, след като са открили, че имената им са зачеркнати и официални служители съм й съобщили, че нямат право да гласуват.

Десетки са се свързали с британския вестник и са обяснили, че документите, които им позволяват да гласуват във Великобритания, са им били предадени твърде късно или изобщо не са ги получили.

Германците Кат Зелнер и Мориц Валеро заявиха, че са "шокирани", тъй като не могат да гласуват, а са предали формулярите на 2 май.

Недопустимо е това правителство и изборните власти да дискриминират гражданите на ЕС. Няма да мълча и гражданите на ЕС няма да замълчат, закани се Валеро.

След като излезе от избирателната секция на Острова на кучетата в Източен Лондон, Валеро отбеляза, че служителите са били "много мили", но нищо не са могли да направят.

Фараж: Британските депутати могат да останат без работа

Фараж: Британските депутати могат да останат без работа

Надявам се да бъда евродепутатът с най-краткия мандат в историята

Те изпратили формулярите на 2 май, а крайният срок е бил на 7 май. Преди три дни Валеро телефонирал и му е било съобщено, че не са регистрирани, "защото са получили формулярите на 16-ти".

Подобни истории има и в други краища на страната. "Гардиън" е получил повече от 100 имейла от граждани на ЕС в рамките на няколко часа, включително и от ирландско семейство в Ливърпул, което се оплаква, че не е получило право да гласува, макар че отношението към ирландските граждани е като към гражданите на Великобритания и могат да гласуват на всички избори без някакъв специален формуляр.

Други се оплакват, че не им е съобщено, че трябва да попълнят друг формуляр, въпреки че са регистрирани за участие в местните избори. Това са другите избори на Острова, на които имат право да гласуват граждани на ЕС.

Евродепутати, които могат да спечелят от гласовете на гражданите на ЕС на тези избори, изразиха тревогата си.

Преди два дни организацията the3million - най-влиятелната група във Великобритания за защита на правата на гражданите на ЕС в страната - внесе официално оплакване в Избирателната комисия, че гражданите на Общността са лишавани от избирателни права.