Френският президент Еманюел Макрон призова в понеделник колегите си да включат измененията на климата в своите търговски и финансови политики, предаде RFI.

Той заяви, че страните не трябва да внасят стоки, които увеличават замърсяването с въглерод, нито да финансират дейности, замърсяващи растителността в други страни.

66 страни обещават нулеви емисии на CO2 до 2050-а

66 страни обещават нулеви емисии на CO2 до 2050-а

Жизненоважна цел за предотвратяване на катастрофални климатични промени

Изказването си той направи в Ню Йорк на срещата на върха на ООН по въпросите на климата, насочена към рестартиране на Парижкото споразумение през 2015 г. срещу глобалното затопляне.

Той също така помоли други нации да увеличат вноските си към Фонда за Зелен климат, който помага на най-бедните страни с проблемите на климата. Франция, Великобритания, Германия, Норвегия, Дания и Швеция наскоро удвоиха обещанията си.

"Вече разполагаме със 7 милиарда долара", каза Макрон. "Целта е да постигнем 10 милиарда долара, за да компенсираме изтеглянето на САЩ от инициативата."

Грета Тунберг: Ограбихте детството и мечтите ми, а говорите само за пари и икономически растеж

Грета Тунберг: Ограбихте детството и мечтите ми, а говорите само за пари и икономически растеж

Тя направи изявлението на срещата на върха в САЩ за климата в понеделник

Преди да се обърне към срещата на върха, Макрон покани колегите си от Чили, Колумбия и Боливия на среща, на която 455 милиона евро допълнителни средства бяха заложени от Световната банка и Междуамериканската банка за развитие за защита на тропическите гори в света.

Припомняме, че и българският президент Румен Радев присъства на срещата.