Властите в Италия проведоха мащабна операция срещу калабрийската мафия Ндрангета, съобщава "Кориере дела сера".

Общо 334 души са арестувани, включително и политици, адвокати, счетоводители и служители на държавната администрация, и са запорирани активи за над 15 милиона евро.

Акцията е била проведена рано тази сутрин.

Задържаните са от клановете Манкузо и Лимбади на Ндрангетa, а арестите им са били както в Калабрия, така и България, Германия и Швейцария.

МВР не знае за арести на калабрийски мафиоти у нас

МВР не знае за арести на калабрийски мафиоти у нас

Младен Маринов увери, че са в непрекъснат контакт

Сред арестуваните е и бившият депутат от "Форца Италия" Джанкарло Пители, кметът на Вибо Пицо Джанлука Калипо, шефът на общинската полиция на Вибо Валентия Филипо Неши, представител на съда на Вибо Валентия и други.

Спреният в Италия боклук бил краен продукт от третирането на пластмасата

Спреният в Италия боклук бил краен продукт от третирането на пластмасата

Открити са били 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона

260 от обвиняемите са в затвора, а останалите са под домашен арест. Други 82 души се разследват.

В мащабната акция срещу калабрийската мафия са участвали над 2500 души от спецчастите на карабинерите, както и на екипи парашутисти, мобилни отряди и екипи с кучета в различни области на Италия, а също и в чужбина - България, Германия и Швейцария.

Тепърва предстои да се изяснява каква е българската следа в акцията срещу Ндрангета. Предполага се, че тя е свързана с трафика на боклук, защото само преди дни властите в Италия съобщиха, че е задържан огромен товар от тонове боклуци за България. Разследващите смятат, че товарът е трябвало да премине през фирма за отпадъци в Умбрия, чрез която опасните отпадъци да се изнесат за страната ни.

Припомняме, преди седмица италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

В МОСВ нямали информация за внос на отпадъци, задържани в Италия

В МОСВ нямали информация за внос на отпадъци, задържани в Италия

Не са уведомени от Италия за задържането на незаконен превоз, предназначен за България

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.