Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон призоваха страните от Европейския съюз да координират своите политики за отваряне на границите относно COVID-19 и да се предпазят от нови варианти на вируса, съобщава "Ройтерс". 

Макрон заяви, че страните от ЕС трябва да внимават да не позволят разпространението на нови варианти, като добави, че ЕС следи развитието на ситуацията във Великобритания, която наблюдава рязко покачване на ежеседмичните случаи на варианта Делта.

"Някои страни отвориха по-рано границите заради туристическата индустрия, но трябва да внимаваме да не внесем нови варианти", каза той на съвместна пресконференция с Меркел.

СЗО: COVID вариант Делта се превръща в глобално доминиращ

СЗО: COVID вариант Делта се превръща в глобално доминиращ

Причината е повишената преносимост, възможно е и да е по-смъртоносен, според британски учени

Меркел добави: "Не можем да се държим така, сякаш коронавирусът е приключил."

"Все още е необходимо внимание, за да имаме лято на много свободи, ако не на всички свободи", каза тя.

Що се отнася до отношенията на ЕС с Русия, Меркел заяви, че блокът трябва да поддържа диалог с Москва, въпреки големите различия по въпросите на сигурността и конфликтите в Украйна и Сирия.

"Русия е голямо предизвикателство за нас, но Русия също е континентална съседка на Европейския съюз и ние трябва да гарантираме, че всички хибридни (кибер) атаки ще бъдат спрени", каза Меркел.

Ле Дриан: Необходим е постоянен натиск върху Русия

Ле Дриан: Необходим е постоянен натиск върху Русия

Трудна съседка е, но е и Европа - трябва и диалог, а за Украйна още няма условия за приемане в НАТО

"Но от друга страна имаме интерес да останем в диалог с Русия, ако искаме сигурност и стабилност в Европейския съюз, колкото и да е трудно."

Тя добави: "Вярвам, че когато президентът на САЩ Джо Байдън се срещне с руския президент Владимир Путин и проведе открит диалог, също е важно ние от европейска страна да направим същото."

Що се отнася до икономиката на ЕС, Макрон каза, че възстановяването е приоритет сега, а не дискусия относно бюджетните правила, залегнали в Пакта за стабилност и растеж.

Франция и Германия искат милиарди евро да потекат от юли за възстановяване

Франция и Германия искат милиарди евро да потекат от юли за възстановяване

С фонда за пандемията ЕС ще настига ръста на САЩ и Китай

Макрон заяви, че целта на европейската автономия в отбраната може да върви ръка за ръка с членството в НАТО.

Макрон каза още, че Байдън е изразил уважението си към Европейския съюз на политическо ниво, както и желанието си да работи с ЕС като партньор.

Меркел, която предпочита НАТО да остане в центъра на европейската отбрана, заяви, че е щастлива, че САЩ са създали "климат на сътрудничество".

"От преговорите на Г-7 и НАТО става много ясно, че САЩ се виждат и като тихоокеанска и като атлантическа държава и предвид силата на Китай, естествено са изправени пред предизвикателството да бъдат много по-силни в Тихия океан, отколкото може би преди 20 години", добави тя.

"И това означава за нас европейците, че трябва да поемем определени задачи и отговорности за себе си ... но виждам абсолютната необходимост - и мисля, че това се очаква и от САЩ - да действаме последователно", добави Меркел.

От космоса до Черно море НАТО увеличава разходи и противодейства на Русия и Китай

От космоса до Черно море НАТО увеличава разходи и противодейства на Русия и Китай

Макрон: Всички имаме общ враг - ислямският тероризъм, заплаха за нашите демокрации