Германският канцлер Ангела Меркел „категорично” отхвърли призиви за преразглеждане на позицията й за прием на бежанци в страната след серията брутални атаки, разтърсили Германия, цитирана от „Франс прес”, БиБиСи и АП.

Припомняме, през изминалата седмица Германия стана свидетел на терор, след като четири нападения бяха извършени, които взеха живота на 15 души, а десетки пострадаха. 

Меркел каза пред журналисти, че нападателите „искаха да подкопаят нашето чувство за общност, нашета откритост и нашета готовност да помогнем на хората в нужда”.

Ние категорично отхвърляме това”, подчерта канцлерът.

Германия ще се „придържа към нашите принципи” и ще осигури подслон на тези, които са заслужили, добави тя.

Според нея фактът, че две момчета, които пристигнаха в Германия като бежанци, извършили нападения от името на ДАЕШ („Ислямска държава”), се „подиграха със страната, която ги приюти”.

Германският канцлер обеща да направят всичко да спрат подобни „варварски актове”, да изправят пред правосъдието отговорните.  Тя поясни, че Германия дължи това не само на жертвите и на роднините, и на другите германци, но също на другите бежанци.

По думите й трябват задълбочени анализи преди да се отговори на последните атаки в Европа. Меркел изтъкна още, че е необходима по-добра предупредителна система за засичане и неутрализиране на заплахи от радикални елементи.

Лидерът на Германия предложи нови мерки за споделяне на информация, разкодиране на уеб чатове, предотвратяване продажбата на оръжие в интернет и подобряване действията на службите в отговор на атаки.