Адвокатската фирма  „Мосак Фонсека”, която е в центъра на скандала Panama Papеrs („Документите от Панама”), е работила с иранска петролна компания, която е била включена в черен списък на САЩ, разкриват документи, цитирани от „Гардиън”.

Фирмата разбрала, че работи за Petropars Ltd през 2010 година, след като друг клиент инцидентно бил засегнат от американските санкции, които са наложени на иранската енергийна компания.

Petropars и другият клиент са причислени към един и същи пощенски адрес на Британските Вирджински острови от „Мосак Фонсека” и адресът е бил маркиран от банки като връзка към компания, включена в черен списък.

Случаят подчертава скритите рискове при предоставянето на един и същи адрес на хиляди сенчести компании и липсата на взискателност в процедурите за комплексна проверка на кантората.

Това се признава и от партньора в „Мосак Фонсека” Юрген Мосак, който е изпратил гневно оплакване по мейл по отношение липсата на проверки, показват документите.

Всеки знае, че има санкции на ООН срещу Иран и ние със сигурност не искаме да работим с режими и физически лица от такива места. Не заради Отдела за контрол на чуждестранните активи, финансовото министерство на САЩ, които се занимават със санкциите, а е безпринципно”, отбелязал той.  

От кантората установили, че сътрудничат на иранската фирма, когато ръководителят на клона в Женева поискал да се даде нов пощенски адрес на клиент на Британските Вирджински острови.

Пощенският адрес PO box 3136 на Road Town в Тортола на островите е използван от много други сенчести компании, включително от Petropars.

Petropars е включена в черния списък на САЩ през юни 2010 година като петролна компания, която е собственост на иранската държава. С офисите си в Дубай и Лондон тя е играела ключова роля в осигуряването на чуждестранно инвестиране за находищата от природен газ „Южен Парс”. Най-големите в света, находищата се намират в Персийския залив и са споделяни с Катар.

Санкционирането на компанията е било с цел спиране финансовата подкрепа за иранската ядрена и ракетна програма.

След проверки от „Мосак Фонсека” установили, че помагат на Petropars  и други две компании, които държат дялове: Drilling Company International Limited и Venirogc Limited – съвместно предприятие с венецуелската държавна компания PDVSA , която също е включена в черен списък на САЩ на следващата година.

Три месеца след санкционирането им, екип на кантората препоръчал прекъсване на връзките с Petropars и „всички свързани с нея компании”. В същото време ООН наложил допълнителни санкции на Иран.

„Мосак Фонсека” се оттеглила и Petropars е била записана като неактивна от май 2011 година, както и другите две компании. Но друга иранска компания е останала в документите.

Въпреки прекъснатите връзки с Иран, адвокатската фирма продължила да обслужва Petrocom, която споделяла същата лондонска сметка като на Petropars и дала адрес в Техеран.

Връзките са управлявани през Лондон, където клон на „Мосак Фонсека” имал изключителни права да провежда услугите.

През юни 2013 година САЩ наложиха санкции на OIIC, която е свързана с Petrocom.

Документи от декември 2015 година показват, че кантората продължава да обслужва Petrocom.

Petrocom и Petropars не са коментирали информацията.

През януари 2016 година САЩ извадиха Petropars и OIIC от черния списък.