Над 200 руски лекари подписаха отворено писмо до президента Владимир Путин, в което го молят да спре злоупотребите спрямо опозиционния лидер Алексей Навални, съобщава "Политико".

На Нова година критикът на Кремъл беше поставен за десети път в изолатор, откакто изтърпява9-годишната си присъда в затвора.

Първоначално писмото е публикувано във Фейсбук от Александър Ванюков, хирург от Москва, който апелира представители на медицинската общност да се присъединят към призива. Впоследствие документът е публикуван от "Медуза" - руското независимо издание, което работи от Латвия.

В него лекарите изразяват "силна загриженост за живота и здравето" на затворника и посочват, че "отказът на Федералната служба за изпълнение на наказанията да осигури необходимите лекарства, пряко застрашава живота на Навални".

В понеделник адвокатът на Навални Вадим Кобзев съобщи, че той изпитва треска, втрисане и кашлица.

Навални: Властите използват затвора, за да съсипят здравето ми

Навални: Властите използват затвора, за да съсипят здравето ми

Той се оплака, че е получил неизвестно лекарство

В писмото се изисква "пълно изследване" и достъп до "подходящо медицинско лечение" за опозиционера.

В края на декември Навални обвини затворническите власти, че използват здравословното му състояние като инструмент за оказване на натиск. Той се оплака от силни болки в гърба след месеци на изолация и упрекна затворническите власти, че крият медицинските му документи и му дават неизвестни лекарства.

Навални е най-отявленият вътрешен критик на президента Владимир Путин и яростен противник на войната в Украйна.

Навални съди затвора си, не му давал зимни ботуши

Навални съди затвора си, не му давал зимни ботуши

Така не може да излиза изобщо извън сградата

Навални беше осъден условно на два пъти и беше обвинен за многократни нарушения на условията за изтърпяване на присъда по делото "Ив Роше". През 2020 г. Навални беше отровен с нервнопаралитичен агент по време на предизборно пътуване в Сибир, според анализ, извършен от множество европейски медицински институции. След месеци на лечение в Германия, той беше арестуван за нарушения на условно освобождаване, когато се завърна в Русия в началото на 2021 г.

На 24 май 2022 г. Московският градски съд потвърди присъдата на Лефортовския съд на Москва срещу Навални по ново дело за неуважение към съда и измама. Той беше осъден на девет години колония със строг режим, признат за виновен за измама при набиране на средства за предизборна кампания и обида на съдия. Съдът също го осъди на една година и осем месеца ограничение на свободата след освобождаването му от колонията и глоба от 1,2 милиона рубли (39 600 лв).

Пак изпратиха Навални в карцера

Пак изпратиха Навални в карцера

Вървял за кратко, без да е с ръце зад гърба