Алексей Навални заяви пред московски съд, че целта на съдебния процес срещу него е да сплаши противниците на президента Владимир Путин, информира АФП.

"Основното нещо в този процес е сплашване на много хора", каза Навални по време на съдебното заседание. "Така работят нещата", добави той.

Отравянето на Навални е инсценировка, вярва Лавров

Отравянето на Навални е инсценировка, вярва Лавров

Лавров достигна до това заключение от факта, че Германия не е предоставила доказателства

"Те вкарват един човек в затвора, за да изплашат милиони", смята опозиционерът.

Екипът на Навални обяви, че е открил следи от новичок по бельото на руския политик. Опозиционерът се присмя на Путин и заяви, че "този човек ще влезе в историята като отровителя по долни гащи".

"Полицията ме охранява и половин Москва е под блокада, защото ние показахме, че той се опитва да краде долните гащи на опонентите си и да ги маже с химически оръжия", продължи руският опозиционер.

Арести пред съд в Москва преди процеса срещу Навални

Арести пред съд в Москва преди процеса срещу Навални

127 души са арестувани

Навални е изправен пред съда по обвинения, че е нарушил условната присъда от 3,5 г., която получи през 2014 г. Прокуратурата поиска условната присъда да бъде превърната в ефективна.

"Ние показахме и доказахме, че Путин, използвайки Федералната служба за сигурност, извърши този опит за убийство. Сега много хора знаят това и много ще научат, това накара малкия човек в бункера да полудее", атакува Алексей Навални.

Сподвижник на Навални зове за разкол сред приближения кръг на Путин чрез санкции

Сподвижник на Навални зове за разкол сред приближения кръг на Путин чрез санкции

"Това ще бъде изключително неприятен удар за Путин и наказание за престъпните му действия"

Междувременно Министерството на външните работи на Русия заяви, че присъствието на чужди дипломати на изслушването е доказателство за опитите на Запада да се меси във вътрешните дела на страната. Говорителят на ведомството Мария Захарова написа във "Фейсбук", че присъствието на дипломати е доказателство за опитите на Запада да сдържа Русия.

По-рано днес външният министър Сергей Лавров коментира, че в Русия има причина да се вярва, че отравянето на Алексей Навални с новичок е инсценировка.

Песков: Фондацията на Навални доказа, че е чуждестранен агент

Песков: Фондацията на Навални доказа, че е чуждестранен агент

Русия няма да слуша изялвния от САЩ какво са незаконни действия

Кремъл изрази надежда, че съдбата на Навални няма да засегне отношенията на Русия с Европа.

Днес повече от 100 поддръжници на Навални бяха задържани пред сградата, където се провежда съдебното заседание.

Федералната служба за изпълнение на наказанията поиска от съда да замени условната присъда на Навални с ефективна. Ако молбата бъде удовлетворена, Навални ще лежи 3,5 г. в затвора.

Властите в Русия се готвят да хвърлят Навални в затвора за няколко години

Властите в Русия се готвят да хвърлят Навални в затвора за няколко години

"Това предложение се разглежда за законно и обосновано"

Миналата седмица руски съд постанови критикът на Кремъл Алексей Навални да остане в ареста. Решението е взето преди изслушване този месец дали Навални трябва да лежи няколко години в затвора. Той остава в следствения арест "Матроска тишина" край Москва до 15 февруари.

44-годишният руски опозиционер бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Опозиционерът ще остане в ареста 30 дни.

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

През уикенда се проведоха демонстрации в подкрепа на Навални от задържането му по-рано този година.