Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че израелската "историческа и национална идентичност получава признание, особено днес". Нетаняху говори преди американският лидер Доналд Тръмп да обяви Йерусалим за столица на Израел.

Тръмп оповестява днес мести ли посолството в Йерусалим

Тръмп оповестява днес мести ли посолството в Йерусалим

Лидери го предупредиха за последствията

Това е първият коментар на министър-председателя от потвърждението на представители на Белия дом, пише вестник "Аарец".

Нетаняху говори по време на конференция, организирана от "Джерусалим пост", като в началото той избягваше темата за свещения град, а се фокусира върху Иран.

Нетаняху предупреди за иранската заплаха и подчерта, че Ислямската република се опитва да "превземе Близкия изток".

Премиерът предупреди, че Израел няма да позволи на Иран да се настани в Сирия. Нетаняху призова държавите да притиснат Техеран, но в същото време да подкрепят иранския народ.

Министър-председателят също направи преглед на дипломатическите отношения на Израел с останалия свят.

Вчера израелските министри бяха инструктирани да не коментират казуса с Йерусалим, докато Тръмп не вземе окончателно решение.

Но правосъдният министър Нафтали Бенет, който говори на конференцията, призова другите държави да последват Тръмп и да признаят Йерусалим за столица на Израел.

Тръмп информира Абас за преместването на посолството в Йерусалим

Тръмп информира Абас за преместването на посолството в Йерусалим

За палестинците това е решение с опасни последици

Нетаняху разкри проучване на външното министерство относно как хората от повече от 50 държави възприемат Израел. Отношението към еврейската държава сред повечето арабски държави се променя заради развиващите се икономически връзки, каза Нетаняху и го нарече "революция".

На голям екран премиерът показа карта с държави, които имат дипломатически отношения с Израел и имената на израелски компании в чужбина.

Малка е вероятността Израел да сключи мирни споразумения с арабски държави без сделка с палестинците, каза още той, цитиран от АП.

Междувременно еврейските организации в САЩ изразиха дълбока загриженост във връзка с предстоящото решение на Вашингтон за Йерусалим. Те смятат, че първо е необходим всеобхватен план за мир. Според организациите решението на САЩ може да доведе до "деструктивни последствия" за съюзниците на американците в региона, особено за Йордания и Саудитска Арабия.