Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон призова хората в испанската провинция, които се борят за отделяне от Испания, да продължат да бъдат упорити в усилията си, тъй като пълна независимост е единственият начин да се постигне демокрация, съобщава АП.

Сепаратисти блокираха пътища и жп линии в Каталуния

Сепаратисти блокираха пътища и жп линии в Каталуния

Днешните протести са организирани онлайн от Комитета за защита на републиката

"Нека не се отклоняваме от единствения възможен път да живеем в пълна демокрация: Каталунска република и международното й признаване", обяви той във видеопослание в Белгия, качено в социалните мрежи.

Той призова каталунците да останат единни в опитите за отделяне от Испания.

Във връзка с 1 г. от референдума протестиращи блокираха големи пътни артерии, булеварди и железопътни линии в Каталуния в опит да възродят каузата за отцепване от Испания.

Пучдемон избяга в Белгия няколко дни след обявяването на Каталуния за независима държава. Декларацията беше прокарана в парламента в края на октомври 2017 г. Оттогава той превърна преследването на испанския съд срещу него в платформа за насърчаване правото на самоопределение в Европа. Бившият каталунски лидер води съдебни битки в Германия и Белгия за блокиране опитите на Мадрид да бъде върнат в Испания.