Еврокомисарят по бюджета на ЕС Кристалина Георгиева, която в последния момент влезе в битката за поста генерален секретар на ООН, заяви, че да бъде първата жена генерален секретар на световната организация показва всеобхватността и универсалността на ООН.

Но българският дипломат и бивш вицепрезидент на Световната банка каза в интервю за The Associated Press преди първото й изслушване в Общото събрание на ООН днес, че най-голямо значение имат уменията и решимостта, които тя обещава да приложи.

Много ясно определям посоките. Гледам напред с яснота. Мога да убеждавам. Имам свои убеждения и мога да водя хора след себе си. И имам много солидни управленски способности, доказано е, че мога да свърша много тежка работа, изтъкна тя.

63-годишната отбеляза, че е имало „елемент на изненада”, когато българският премиер Бойко Борисов я е помолил да влезе в надпреварата след взетото решение България да оттегли подкрепата си за шефа на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която така или иначе обяви, че остава в битката.

Георгиева признава, че е в малко трудна позиция, тъй като се присъединява в по-късен етап.

На 5 октомври ще се проведе важно гласуване в Съвета за сигурност на ООН, тъй като за първи път петте постоянни членки на Съвета ще имат право да упражнят правото си на вето.

Задачата ми е да се представя възможно най-добре, надявам се, че ще бъда оценявана по заслугите, а не по-продължителността на кампанията, каза тя в интервюто, взето в събота.

Георгиева поясни, че е получила подкрепата на правителствата на Унгария Хърватия, Черна гора и Латвия, откакто е номинирана от българското правителство.

Според нея регионалното представителство и половото равенство са важни, защото „ООН е най-всеобхватната организация, която имаме”.

Принципът на универсалността основателно се цени високо. Но не значи ли това, че всички региони по света би трябвало да могат да видят себе си там горе на върха на организацията . . . ? И няма ли да бъде наистина справедливо половината от населението на планетата, което още не се е виждало там, да може да го направи?, изтъкна Георгиева.

Тя поясни, че ако стане генерален секретар на ООН, неин спешен приоритет ще бъде да работи на всички нива за уреждане на конфликта в Сирия, да превърне в приоритет предотвратяването на конфликти, да изпълни целите за развитие на ООН за 2030 г. и Парижкото споразумение за борба с климатичните промени и да подходи "по-енергично" към реформирането на ООН.