Унгарският премиер Виктор Орбан нарече Манфред Вебер "слаб лидер". Той направи коментара няколко седмици, след като оттегли подкрепата си за кандидата на Германия и на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия, информира "Политико".

"Ако искате да сте лидер, трябва да се борите за убежденията си", обяви Орбан в интервю за "Билд". "Що се отнася какво виждам, Манфред Вебер е свестен човек, но не е готов да се бори за ценностите си", смята унгарският лидер.

Изхвърляме Орбан, ако продължи с анти-ЕС кампанията, предупреди шефът на ЕНП

Изхвърляме Орбан, ако продължи с анти-ЕС кампанията, предупреди шефът на ЕНП

Дол даде пресконференция преди неофициалната среща на евролидерите в Сибиу

Премиерът на Унгария, който е част от Европейската народна партия, отбеляза, че само външно могат да се различат Вебер и кандидатът на социалистите за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Според него Вебер "вече не е консервативен политик".

По-рано този месец Орбан оттегли подкрепата си за Вебер, като разкритикува Германия, която е обещала да не поема управлението на Комисията, ако успеха му зависи от подкрепата на управляващата партия на Унгария ФИДЕС.

Това изявление е "такава обида към унгарския народ, към унгарските избиратели, че Вебер е нетърпим като кандидат", оплака се Орбан пред "Билд". Той все още се разглежда като член на ЕНП, макар че временно блокираха членството на ФИДЕС през март.

Орбан коментира и германския канцлер Ангела Меркел, която обяви, че до края на 2021 г. се оттегля от политиката.

Марин льо Пен иска сътрудничество с Орбан и "Право и справедливост" за ЕП

Марин льо Пен иска сътрудничество с Орбан и "Право и справедливост" за ЕП

Орбан да реши дали мястото му е в ЕНП, не задължаваме Полша да има близки отношения с Русия

"Ангела Меркел все още не е напуснала, но вече липсва", каза той и добави, че не може да повярва, че тя се оттегля, "докато не види с очите си".

"Като цяло ние тук говорим за най-големия боец в Европа, който засенчи толкова много хора през последните години. Всеки, който я подценява, греши. Откакто обяви, че ще се оттегли, Европа изобщо не е ръководена. Европа се нуждае от силен германски канцлер с ясни и категорични идеи. Това е истината, харесва ли ни или не", смята той.