От Палестинското движение ХАМАС обявиха началото на трета интифада след решението на САЩ да признае Йерусалим за столица на Израел, съобщи РИА Новости, позовавайки се на прессекретаря на движението Абдулатив Алкана.

"Обявихме началото на трета интифада, за да продължат протестите с надеждата САЩ да отмени своето решение. В сектор Газа протестите се увеличават. Това е трета интифада", заяви Алкана.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел
Обновена

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

В Газа палят американски знамена

Той обеща нов "Ден на гнева" срещу решението на Америка. "Протестите ще продължават и на Западния бряг на река Йордан, и в сектора Газа, и в Йерусалим. Протестираме срещу признанието от Америка на Йерусалим за столица на Израел. Смятаме че това е столицата на Палестина. Надяваме се, че протестите ще се развиват още и още", заяви прессекретарят.

Американският президент Доналд Тръмп на 6 декември обяви за признаването на Йерусалим за столица на Израел и подписа закон за преместването на американското посолство в Тел Авив. Това доведе до масови протести на палестинците, което достигна пик на 8 декември - "Денят на гнева", когато при безредици пострадаха над 250 души.

Арабската лига призова САЩ да анулира решението си за Йерусалим

Арабската лига призова САЩ да анулира решението си за Йерусалим

ООН да признае Държавата Палестина

Първата интифада е въстанието на палестинците през 1987-1991 г. срещу израелската окупация на териториите, завладени през Шестдневната война от 1967 г. Резултатът от това е създаването на Палестинската автономна власт през 1994 г.

Втората интифада започна през 2000 г., след като израелският премиер Ариел Шарон и неговите поддръжници посетиха Храма на хълма. Тогава интензивността на нтифадата започна да намалява, но ситуацията в зоната на палестинско-израелския конфликт все още е нестабилна.

Припомняме, "Хамас" е акроним за Ха̀ракат ал-Мука̀ууама ал-Исла:мѝйя (на арабски: Ислямско движение за съпротива. На арабски означава стремеж, устрем. Това е палестинска паравоенна и политическа организация.

Основана е от Ахмед Ясин и Мухаммед Таха в края на 1987 г. като издънка на Мюсюлманското братство. Базата на Хамас е в ивицата Газа, но организацията води операции и на Западния бряг. Хамас е смятана за терористична организация от САЩ, Израел и Европейския съюз. Голяма част от населението на Палестина подкрепя движението за съпротива.