Основната ислямска партия „Енахда" в Тунис получи около 40 % от вота на гражданите в първите по рода си демократични избори в страната.

Ние се движим около 40-тият процент. Може да бъде малко повече или по-малко, но сме сигурни, че от 27-те области за нас са гласували 24", изтъкна Самир Дилоу, член на партия „Енахда", цитиран от „Франс прес".

От своя страна Адел Чаух, член на партия Етаждид заяви, че „„Енахда" води в почти всички изборни райони".

Въпросът сега е, кои групи са втори и трети", добави още Адел Чаух.

Анализаторите считат, че „Енахда" има най-големи шансове за победа, но все още не е ясно какво ще е разпределението в парламента, където трябва да се гласува нова конституция и да се избере президент на страната.

От партия "Енахда" смятат, че са изградени по модел на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието (АКР).

Критиците обвиняват партията "Енахда" в проповядването на модерност в публичността и радикализъм в джамиите, докато прогресивното ляво политическо пространство е разделено.

Избирателната система е проектирана така, за да се включат колкото се може повече партии в изготвянето на новата конституция, като нейното изготвяне се очаква да отнеме година.

Временното правителство в страната ще напусне властта след средата на ноември.