Управляващата унгарска партия Фидес губи голяма подкрепа сред избирателите, показва социологическо проучване, цитирано от Ройтерс.

Будапеща влоши отношенията с ЕС заради изминение на закона за висшето образование, което предизвика мащабни улични протести.

Орбан обещал да изпълни исканията на Брюксел

Орбан обещал да изпълни исканията на Брюксел

По време на среща с лидерите на ЕНП

Брюксел даде един месец на премиера Виктор Орбан да измени закона, тъй като не е съвместим с фундаменталните европейски свободи. Централноевропейският университет в Будапеща, открит от милиардера Джордж Сорос, обяви, че ще бъде затворен заради новия закон за висшето образование.

Според социологическото проучване на Median подкрепата за управляващата партия е спаднала от 37% през януари до 31 на сто, макар че партията остава най-популярната в страната заради разединената опозиция. С 9% до 46 на сто се е увеличил процентът на унгарците, които заявяват, че няма да гласуват за Фидес.

Орбан атакува Сорос в Европейския парламент

Орбан атакува Сорос в Европейския парламент

Унгария се е врекла в ЕС и това "не подлежи на въпрос"

Одобрителният рейтинг на Виктор Орбан, който е на власт от 2010 г., падна с 9% до 40 на сто. Социологическата агенция коментира, че вероятно това се дължи на закона за висшето образование.

Сондажът разкрива още, че само 37 на сто от унгарците искат правителството на Орбан да продължи да управлява след насрочените за 2018 г. избори. През януари 48% споделяха същото мнение. Одобрителният рейтинг на кабинета спадна от 50 на 40%.

Брюксел плаши Унгария със съд заради политиките на Орбан

Брюксел плаши Унгария със съд заради политиките на Орбан

"Ние ще направим щателен преглед на всички тези въпроси"

Опозиционните партии увеличиха подкрепата си сред избирателите, показва още проучването. Поддръжката за унгарската "Йоббик" нарасна до 14% от 10 на сто през януари.

Левите, либералите и други малки партии могат да съберат 24% при избори днес. Проучването от януари им даваше 20% на сто подкрепа.