Повечето камикадзета на радикалната групировка "Боко Харам" са жени или деца, показват резултатите от изследване на Центъра за борба с тероризма при Военната академия на САЩ (Уест Пойнт), съобщи РИА Новости.

В Нигерия действа радикална ислямска групировка "Боко Харам". Нейните бойци се противопоставят на западните модели на образование и целят въвеждане на шериата в цялата страна. Групировката е в основата на множество терористични актове, регулярно извършвани в отговор на военната кампания срещу нея, водена от Нигер, Камерун и Чад.

"Редица данни свидетелстват, че от 11 април 2011 година до 30 юни 2017 г. "Боко Харам" е изпратила 434 терористи на 247 различни цели по време на 238 атаки на терористи-смъртника. Най-малко 56% от тях са жени и не по-малко от 81 смъртника са конкретно идентифицирани като деца или подрастващи", се казва в изследването.

Както отбелязва CNN, броят на жените-камикадзета се е увеличил след отвличането на 276 нигерийски ученички в Чибок, цитират доц. Джейсоъ Уорнер.

"Това е първата в историята терористична групировка, която използва повече жени камикадзета, в сравнение с мъже. Тя е в авангарда по използване на деца като терористи-смъртници", каза Уорнер.

"Боко Харам" освободи 82 момичета след 3 години в плен

"Боко Харам" освободи 82 момичета след 3 години в плен

След сделка за размяна на затворници

Според авторите на изследването, има няколко причини за избора на жени и деца като камикадзета. Сред тях може да е и тази, че те са по-малко обискирани, а също така - жените и децата са по-възприемчиви към услията на групировката за набиране на персонал при помощ от насилие, "промиване на мозъка" и други методи.

Освободиха 21 от отвлечените от „Боко Харам” ученички в Нигерия
Обновена

Освободиха 21 от отвлечените от „Боко Харам” ученички в Нигерия

218 остават в неизвестност

Припомняме, през април 2014 г. ислямската групировка "Боко Харам" похити 276 нигерийски ученички в Чибок, в Североизточна Нигерия. Главатарят на групировката предложи девойките да бъдат разменени срещу всички арестувани бойци, но правитеството отказа. През август 2016 г. бойците на "Боко Харам" публикуваха видеозапис, на който, по тяхно изявление, са заложничките, но на кадрите не бяха всички ученички.

Полицаи и войници изнасилвали жертви на „Боко Харам” в Нигерия

Полицаи и войници изнасилвали жертви на „Боко Харам” в Нигерия

В лагери, където уж трябва да получат подкрепа

Бойците заявиха, че останалите девойки са загинали в резултат на авиоудари. Над 20 момичета бяха освободени през октомври м.г. с посредничеството на Международния комитет на Червения Кръст. Останалите избягаха или бяха спасени. 195 момичета се водят изчезнали. В началото на месец май властите на Нигерия съобщиха, че 82 ученички, похитени в Чибок през 2014 г., са освободени чрез размяна с бойци от "Боко Харам".